09/15/15 15:24
(http://pik.bg)

Бизнесмен: Непоносимата миризма в Карнобат идва от краварника с лагуната, а не от нашата инсталация

Бизнесмен: Непоносимата миризма в Карнобат идва от краварника с лагуната, а не от нашата инсталация

Жестока воня на тор трови Карнобат от месеци. Неотдавна мести жители направиха подписка и подадоха сигнал до прокуратурата, в който твърдят, че непоносимата миризма идва от инсталацията за преработка на птичи тор на бизнесмена Минчо Гроздев. На 23 юли 2015 г. бе извършена проверка на РИОСВ - Бургас с представители на ОДМВР – Бургас и РЗИ – Бургас. Тя установи, че инсталацията работи, а в халето до нея са струпани купчини с готова продукция. Усетена е неприятна специфична миризма на торов отпад и е издадена Заповед № РД-118/28.07.2015 г. за спиране на работа.
Флагман.бг отрази проблема със статия от 11 август т.г. – „Депутатът Кенов пита министрите Лиляна Павлова и Ивелина Василева защо институциите позволяват на Бумбала да трови Карнобат с воня на птича тор“. В нея е отразена позицията и на Минчо Гроздев, който заяви пред наш екип, че инсталацията не работи и никога не е работила и ни показа още неразопаковани машини. Сега той изпрати подробно изложение на своята позиция по проблема, публикувано от Флагман.бг като право на отговор. Ето го и него: 

"Считам, че съм длъжен да изясня пред читателите причината за злонамерената атака срещу мен.
Завод за преработка на птичи тор в Карнобат няма – нито законен, нито незаконен. Има единствено инвестиционно намерение за изграждането му, подадено от „Агрошанс Комерс” ЕООД, чийто собственик и управител съм аз. Доставени са и някои от съоръженията. Те, все още неразопаковани, се намират на площадката на бившето ДСЗ в Карнобат, което е видно за всеки посетител.
Задушлива миризма на тор в Карнобат има, но причините за нея не е в „Агрошанс Комерс” ЕООД. Това доказват протоколите от многобройните проверки на РИОСВ – Бургас през последните месеци.
От края на месец май до средата на август инспектори на РИОСВ Бургас са направили общо 6 проверки. От протоколите, съставени след проверките, става ясно, че миризма на тор не се усеща дори на площадката на бившето ДЗС – бивши краварници и, че работеща инсталация за преработка на птичи тор тук няма.
„Агрошанс Комерс” ЕООД подаде инвестиционно предложение за изграждане на инсталация за утилизация на свеж птичи тор и превръщането му в органична тор до РИОСВ – Бургас и Българска Агенцията по Безопасност на Храните на 13 юли 2015 г. Въпреки, че законът не го изисква от нас, за да сме коректни подадохме това инвестиционно намерение и до Общината. Веднага след това проверките зачестиха. Българска Агенцията по Безопасност на Храните вече даде одобрение за изграждането на новата инсталация. От РИОСВ - Бургас продължават да проверяват. Само за 1 месец обектът беше посетен 4 пъти по подадени сигнали, според твърденията на екоинспекторите. В протоколите на три от тях е записано, че миризма на тор не се усеща, няма и завод за преработка. Това във вашата публикация не е отразено. Споменава се единствено проверката, извършена на 23 юли 2015 г., като за източник на тази информация се посочва друго - печатно издание. Не се изяснява, че проверката е назначена от тогава временно изпълняващата длъжността директор на РИОСВ – Бургас инж. Таня Манолова в предпоследния й работен ден като управляващ екоинспекцията. За тази проверка тя ангажира и служители на ОД на МВР- Бургас. Мотивите за назначаването на проверката са: 20 дни по-рано, докато пътували за Сунгурларе, инспектори от РИОСВ забелязали някакъв бял пушек, но не проверили откъде произлиза.
Комисията пристига на площадката на бившето ДЗС в 20:00 ч. – извън работното време на дружеството, когато на площадката е само пазачът. Във века на високите технологии проверяващите са направили констатациите си на базата следните измервателни уреди: нос, очи, ръце. Забелязали, че от комина излиза лек бял дим, на пипане той им се сторил малко топъл, усетили някаква миризма и видели складирани количества тор. Проби и замервания не са извършени.
На базата на тези аргументи РИОСВ – Бургас решава, че тук работи инсталация за преработката на птичи тор.
На 27 юли РИОСВ - Бургас вече има нов директор. На 28 юли обаче Таня Манолова, в качеството си на директор, издава заповед за принудително спиране на инсталацията за преработка на тор, по-късно е издаден и акт за административно нарушение. На 21.08 идва комисия, която да извърши принудителното спиране на инсталацията. В нейния протокол е записано:”Не може да се извърши пломбиране, поради факта, че няма инсталация”. „Агрошанс Комерс” ЕООД обжалва заповедта за принудително спиране на инсталацията пред Административния съд в Бургас като необоснована и излишна – инсталация за преработка на птичи тор няма.
Сигнали са подавани и в Агенцията по безопасност на храните. Констатациите от проверката на Агенцията са: на обекта няма прясна птича тор, няма преработка, на площадката не се извършва производство.
Кметската администрация, която твърди, че защитава обществения интерес и която, според моите убеждения, стои в основата на всички атаки срещу мен, също извърши своята проверки. На 13.08 общинската комисия установи, че апаратурата за инсталацията е все още в опаковка, а по площадките няма следи от извършвана дейност.
Всички тези факти са пренебрегнати от автора на публикацията във „Флагман”.
В Карнобат действително мирише. Край града има 4 краварника. В един от тях, който е едва на 100 м от жилищните сгради, е изградена лагуна - съоръжение, в което се събира тор от краварника и след като отлежи, се изтегля само течната част от нея. Миризмата е непоносима. Тази лагуна бе изградена през 2014 г. и през миналото лято в града миришеше по същия начин. През 2014 г. обаче нямаше кметски избори и никой не беше заинтересован да инициира недоволство сред гражданите, да подава сигнали и да търси удобен причинител на миризмата.
След като истината не е потърсена от „Флагман”, за мен целта на тази публикация остава загадка. Не смея да мисля, че популярно и четено електронно издание би могло да бъде използвано по нечистоплътен начин в каквато и да било политическа или предизборна кампания. Надявам се със същия устрем „Флагман” да разследва и подбудителите на злонамерената атака срещу мен, които си позволяват да губят времето на държавните контролни органи с лъжливи сигнали, само за да трупат политически активи.

Минчо Гроздев, управител на "Агрошанс комерс" ЕООД"

Б.Р. За резултатите от проверката на РИОС - Бургас Флагман.бг не се позовава на друго издание, а цитира официално становище на инспекцията, изпратено до редакцията след наше запитване.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване