09/15/15 21:37
(http://www.klassa.bg/)

Борисов: България може да вложи средства в “Набуко Уест”

 България иска да бъде възобновен проектът за газопровод „Набуко Уест“ и е готова да вложи собствени средства в реализацията на проекта. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов, който вчера откри конференцията “Енергийна сигурност и енергийна инфраструктура в Югоизточна Европа”. В нея участие взе и заместник-председателят на ЕК, отговарящ за енергийния съюз, Марош Шефчович.

 

Според Борисов тези инвестиции

 

ще се изплатят в рамките само на няколко години от транзитните такси

 

“Аз съм твърд почитател “Набуко Уест“ да се възобнови, да мине през България”, увери участниците на конференцията Бойко Борисов. Той доразви идеята си, като обясни, че скъсеният вариант на провалилия се европейски проект „Набуко“, може да е една от тръбите, която да стига до българския газов хъб. И припомни, че българският газов оператор „Булгартрансгаз“ вече е вложил много средства в модернизирането на компресорните си станции. Така ще трябва да се инвестират само 1-2 тръби по старите трасета, обясни Борисов. Премиерът подчерта, че на българския хъб ще бъдат добре дошли всички големи и малки компании.

 

Вицепрезидентът на ЕК Марош Шефчович обаче смята, че България първо трябва

 

да реализира проектите за газовите връзки със съседните страни

 

Само ако има различни източници на газ, може да се говори за газоразпределителен център, каза Шефчович. По думите му държавите от региона трябва да съдействат за създаването на газов хъб у нас.

 

Шефчович припомни, че три от общо седемте одобрени енергийни проекти, които са били одобрени за реализиране на ниво ЕС в следващите няколко години, са български. Това са газовите връзки със Сърбия, Турция и Гърция.

 

По отношение на последната премиерът Бойко Борисов изрази надежда, че в неделя Гърция ще излъчи стабилно правителство. Така ще може да бъде подписано окончателното инвестиционно решение за газовата връзка, което вече неколкократно се отлага.

 

Бойко Борисов коментира и „Южен поток“. И към днешна дата няма нито един документ, че проектът е прекратен, каза той. В същото време тръбите стоят на пристанищата, а компанията си действа за получаване на разрешителни, подчерта премиерът. Страната ни се намира в буфер между санкциите към Русия и санкциите на Русия към нас, обясни още министър-председателят. Това не може да бъде проблем само на България, но и на ЕК, каза Борисов.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване