09/15/15 07:27
(http://www.klassa.bg/)

В Нидерландия генерират най-големите изкуствени вълни в света

  В Изследователския институт Делтарес в покрайнините на град Делфт в Нидерландия инженери провеждат финалните тестове на машина за изкуствени вълни, пише BBC News. В огромен бетонен резервоар с оглушаващ грохот една след друга се разбиват исполински вълни. Устройството се казва Delta Flume и е в състояние да произведе най-големите изкуствени вълни в света. “Вчера постигнахме вълна с височина над пет метра, но се надяваме да генерираме и по-големи”, казва инженерът д-р Бас Хофланд. Новото съоръжение струва 26 милиона евро, а изграждането му е отнело две години. Резервоарът съдържа 9 милиона литра вода, които се изпомпват със скорост 1000 литра в секунда. 
Вълните се генерират от 10-метрова стоманена стена, която избутва водата напред и назад. Регулирайки това движение, учените създават различни видове вълни - от развълнуваните води на бурно море до подобни на цунами вълни. Те се движат по тесен, дълъг 300 метра басейн. В края му вълните се сблъскват с диги, защитни стени или насипи, поставени там от изследователите, за да бъде изпитана ефективността им. “Има неща, които не можем да възпроизведем в умалени мащаби, определени неща искаме да моделираме в естествен мащаб”, обяснява д-р Хофланд. “Трева върху насип, или глина, или пясък - това са неща, които не могат да се пресъздадат в умален мащаб, тъй като качествата им се променят.” За нидерландците е изключително важно да защитят страната си от морето - две трети от земята й е изложена на риск от наводнение. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване