09/15/15 07:05
(http://www.klassa.bg/)

Вечерният час

 Да бъде ли въведен вечерен час за учениците от първи до дванадесети клас за цялата страна? Дали той да започва от определен час, според възрастта на детето или тийнейджъра, или да е унифициран за всички малолетни и непълнолетни? По тези въпроси започна широка дискусия в социалните мрежи, след като стана ясно, че полицията е арестувала 15 непълнолетни в дискотека в Девин. Тийнейджърите са били на възраст между 14 и 17 години. Всички те са изловени в полунощ. Макар че сред тях не е имало пияни и дрогирани, родителите са отнесли по 300 лева глоба за всяко дете, тъй като общинският съвет в града въведе още преди години вечерен час за малолетните и непълнолетните.
 
Теодосий Теодосиев (Тео), учител по физика в Природо-математическата гимназия в Казанлък: Ситен филтър за ученици в дискотеките

 
В дискотеките се пуши, пие, употребяват се наркотици. Затова трябва да се ограничи достъпът на ученици до  тях. Вместо всяка община да решава сама за себе си дали да има вечерен час или не и от колко часа точно да започва той, е редно въпросът да се реши кардинално с въвеждането му за цялата страна, но само ако действително се прецени, че ще има ефект от него.

 

За мен лично по-важно е да не се допуска ходенето на непълнолетни в заведения. В баровете, дискотеките и нощните заведения трябва да се въведе ситен филтър, за да не попадат в тях ученици. Тази е сериозната опасност, защото там те привикват към алкохола, пушат и дори започват да се дрогират.

 

Вечерният час не може да се тълкува еднозначно. Например, ако младежът или девойката са били с родителите си на нивата или до късно са вършили някаква друга работа, не би трябвало да бъдат глобявани. През лятото и есента има доста деца в селата, които помагат на домашните си в прибирането на реколтата или доенето на животните във фермата, например. Освен това по време на учебната година много ученици посещават кръжоци, курсове или частни уроци вечер. Затова въпросът е да се ограничи достъпът на непълнолетни там, където се пуши, пие и се употребяват наркотици. Едно е един ученик да закъснее, защото е учил някъде, и съвсем друго заради волна любовна програма.

 

В никакъв случай не бива да се подхожда с тотални забрани, защото не сме полицейска държава. Освен това как да забраниш на един пълнолетен вече дванадесетокласник да ходи на заведение! Редно е да се намери балансиран подход, да се въведе съответната норма и тя да се спазва стриктно така, както е в Германия например. Неотдавна там едни нашенци вдигаха сватба, както му е обичаят - със зурли и тъпани. Заради шума, макар и във време, което не беше за почивка, им изпратиха полицейски автобус, които откара сватбарите в участъка заедно с булката и младоженеца. Така трябва да е и у нас - забраните да се спазват, а не да се търсят вратички за заобикалянето им.
 
Свещеник Захарий Дечев, университетски преподавател по педагогика: Проблемът е в липсата на дисциплина у дома

 
Редно е да се въведе вечерен час за всички – от 1 до 12 клас и той да не е съобразен с възрастта, а да се брои от определен час за цялата страна. Дванадесетокласниците вече са пълнолетни, но те все още са ученици и трябва да спазват определени задължения и норми. Въпросът опира до дисциплината и по-точно до нейното пълно отсъствие сред подрастващите и непълнолетните, тъй като не се изисква достатъчно от тях още в семейството. Когато родителите подхождат твърде либерално, се стига до това, което по народному се нарича слободия. А, когато тя е налице още от вкъщи, е твърде трудно младият индивид да спазва и обществените норми.  В същото време, доста родители не виждат собствените си пропуски по отношение на всепозволеността и когато стигнат до проблем с децата си, прехвърлят отговорността на училището.

 

Затова редно е и децата, и младите хора да се научат още в семейството да изпълняват определени задължения, да носят отговорности и да се съобразяват с другите. Така, когато трябва да вземат решения навън, ще бъдат не само по-обективни, но и ще са наясно какво е допустимо и какво не, къде свършва толерантността и откъде започва задължението.  

 

Децата и тийнейджърите у нас като цяло не са научени на дисциплина. Напротив, те са възпитани в духа на всепозволеността. Обикновено, на тях са им известни правата, но не и задълженията. Затова, въвеждането на вечерен час е крайно наложително. Това само ще им помогне в живота по-нататък, тъй като навиците се превръщат в поведение, което по естествен път ще ги приучи да уважават правилата и да се съобразяват с обществените норми.

 

Един млад човек в САЩ и Великобритания, например, не може да си купи алкохол, ако не е навършил 21 години, тъй като там това е възрастта, от която започва пълнолетието. Никой дори не дръзва в тези страни да говори, че това нарушава нечии права. Редно е и ние да се научим на ред. 
 
Цвета Брестничка, председател на асоциация „Родители”: Мерките да важат и за 12-класниците

 
Асоциация „Родители” е за това да има ясни правила и те да важат за всички. За децата е добре да знаят, че има и правила, и граници, които трябва да се спазват. Не е проблем пред тях да има известни ограничения, а те да са ясно формулирани и да се съблюдават, като им се разяснява защо се налага те да бъдат спазвани, за да не ги приема като отблъскваща рестрикция. Децата и тийнейджърите трябва да бъдат предпазвани от среда, която не е за тях. Нощните заведения не са безопасни места. И сега има ограничения за излизането на непълнолетни извън дома в късните часове. Ако те са на някакво място без родителите си след 22 часа, е явно нарушение, за което се плаща глоба.

 

Въвеждането на вечерен час е мярка в подкрепа на подобни действия, целящи ограничаване на достъпа на деца до неподходяща среда.

 

По-сложен е въпросът с дванадесетокласниците, които вече са пълнолетни. На практика те не са деца, не са и тийнейджъри, и не могат да влязат в рамките на тези мерки. Общината обаче, може да въведе вечерен час или забрани за посещаване на нощни заведения на ученици от редовна форма на обучение, като по този начин формулировката ще важи и за тях.  Подобни ограничения се приемат от общинските съвети, на чиито заседания или преди тях гражданите също могат да дадат своето мнение.

 

Важно е не само те да бъдат гласувани и приети, но и да бъдат спазвани стриктно, а не да се ловят ученици само кампанийно. Проблем е, ако те не се спазват и никой нехае за съблюдаването им, или пък, се санкционират само определени деца и младежи, а за други излизането след вечерния час не е проблем. Ако се стигне до такова изкривяване, учениците ще нарушават още повече забраните, защото е недопустимо те да не важат в еднаква степен за всички.   

 

Крайно наложително е да се въведат общовалидни ограничителни мерки за всички непълнолетни с цел те да бъдат предпазени от неподходяща за развитието им среда.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване