09/15/15 21:50
(http://www.klassa.bg/)

Вие разрушихте Гърция

 Мигрантската криза и икономиката на Гърция бяха основните теми, по които двамата основни претенденти за изборите на 20 септември кръстосаха шпаги, предаде Франс прес.

 

По време на тв дебат лидерът на лявата партия СИРИЗА Алексис Ципрас и лидерът на дясната “Нова демокрация” Евангелос Меймаракис влязоха в оживен спор по тези важни за страната въпроси.

 

По време на двучасовия дебат по обществения тв канал EРТ двамата реагираха на съобщението от Брюксел, че от началото на октомври ЕС ще прибегне до военна сила срещу трафикантите на хора в рамките на военноморска операция в Средиземно море.

 

Ципрас настоя, че военна акция срещу

 

трафикантите и каналджиите

 

не може да се осъществи в гръцки води. “Операции от военен характер ще засегнат невинни бежанци, а не трафикантите”, каза той и припомни, че корабите стигат до крайбрежни води без каналджии на борда.

 

Меймаракис от своя страна потвърди позицията си, че “незаконните имигранти” трябва да бъдат връщани.

 

41-годишният Ципрас, който спечели последните парламентарни избори, обещавайки на избирателите “край на политиката на строги икономии”, защити решението си това лято да приеме изискванията на кредиторите ЕС и МВФ и да подпише трети европейски заем, придружен с нови мерки за строги икономии. “Мога да кажа, че споразумението, което ние предложихме, е жив организъм. Ние ще приложим това споразумение, частта, която сме задължени да , и ще се борим по принципните въпроси, които остават открити, в полза на народа - в това число намаляване на дълга,

 

приватизация и банкови заеми

 

каза Ципрас.

 

“Дилемата в неделя е проста. Искаме ли Гърция на няколко човека или на едно мнозинство”, каза още левият политически лидер, който подаде оставка миналия месец като премиер и отвори път за нови избори.

 

61-годишният Мейма-ракис е един от стожерите на десницата и и. д. председател на партията, след като през юли бившият премиер Антонис Самарас подаде оставка. Мейма-ракис призова за правителство чрез създаване на коалиция за борба в полза на икономическото възстановяване на страната и задържането му поне една година в рамките на сключено споразумение с кредиторите.

 

Споразумението включва реформи, преструктуриране, приватизация. Ние ги започнахме, вярваме в тях и можем да ги приложим”, каза десният лидер, който обвини Ципрас, че е разрушил гръцката икономика за седем месеца управление.

 

“Не бих искал никога отново да ви виждам като премиер”, обърна се той към своя съперник. “Вие донесохте разруха на страната. Ние не сме имали никога толкова проблеми за толкова кратко време”, каза той.

 

Ципрас от своя страна

 

отхвърля

 

идеята за коалиция

 

с десницата, но не изклю-чва все пак съюз със социалистите от ПАСОК.

 

Според последните сондажи, разпространени от тв канала “Антена” двамата съперници събират по 24,6% от изразилите намерение да гласуват на 20 септември, отбелязва АФП.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване