09/15/15 12:53
(http://www.dnevnik.bg/)

Германски министър призова за санкции над страните, които не искат бежанци


Европейският съюз трябва да обмисли възможността за финансов натиск върху държавите членки, които са против задължителните квоти за бежанци, заяви във вторник вътрешният министър на Германия Томас де Мезиер.

В интервю за телевизия ZDF, цитирано от "Ройтерс", той индиректно заплаши страните от Източна Европа с думите, че държавите, които не искат да приемат бежанци, са същите, които получават финансиране от европейските фондове за развитие.

Според Де Мезиер ЕС трябва да намери начин да постигне дългосрочно споразумение за разпределянето на бежанците.

Вътрешният министър на Германия заяви още, че стои зад прогнозата си, че 800 000 бежанци ще пристигнат в страната само тази година, въпреки че според други оценки техният брой може да надхвърли 1 милион души.

В неделя Берлин върна за неопределено време граничния контрол. Това предизвика верижна реакция сред други европейски страни като Австрия, Унгария и Словакия, които направиха същото, и така се постави под въпрос бъдещето на един от фундаментите на ЕС – свободното движение на хора, стоки и капитали.

Според полицията повече от 4500 души, търсещи убежище, са пристигнали в Германия с влак в понеделник въпреки въведения граничен контрол.

Кризата с бежанците увеличи подкрепата за крайнодясната партия "Алтернатива за Германия"до 5.5% - най-добрия й резултат през последните 4 месеца. Проучване на общественото мнение, публикувано в таблоида "Билд", показва, че рейтингът на правителството на Ангела Меркел е паднал с 1.5 пункта до 40%. Въпреки това консервативният блок на канцлера остава водещата политическа сила в страната.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване