09/15/15 12:53
(http://www.klassa.bg/)

Гражданските дела в СРС със звукозаписи от днес

   Адв. Руслана Стефанова - САК

      Освен с нова сграда на бул. „Цар Борис ІІІ”, обновена интеренет страница, която дава информация за делата и улеснява проверката им, Софийски районен съд може да се похвали и с новата техническа система за звукозаписване на заседанията.

Вече в най-големия районен съд  в страната се правят звукозаписи на съдебните заседания по граждански дела във всички съдебни зали. Това разпореждане на ръкводството на съда от август месец тази година се осъществява на практика от началото на тази седмица.

Звукозаписът по конкретно дело ще се съхраняват докато не изтече срокът въз основа, на който всяка страна участваща в процеса може да иска неговото допълване  или поправяне. Този срок е едноседмичен от предоставянето на протокола на разположение на страните по делото. В случай, че има такова искане, звукозаписът на съдебното заседание ще се съхранява по делото на оптичен носител (CD), който пък няма да позволи допълнително записване върху него, до влизане на решението в сила.

На практика, ползите от това разпореждане на председателя на Софийски районен съд никак не са малки, тъй като протоколът от заседанието е доказателство за извършените съдопроизводствени действия на страните, а според ГПК неудостоверените или невписаните действия в протокола се приема, че не са извършени. Звукозаписите  гарантират честен и безпристрастен съдебен процес. За това административно решение ръководителят на СРС може да бъде поздравен. В крайна сметка добрите новини от съдебната система не са за пренебрегване


Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване