09/15/15 13:10
(http://pik.bg)

Графолози решават кой ще наследи близо 1 милион в Пловдив

Графолози решават кой ще наследи близо 1 милион в Пловдив

Графологична експертиза в пловдивския съд ще реши имотен казус за близо 1 милион лева. На приблизително такава стойност се оценяват къщи и ниви на популярния бизнесмен Димитър Цветков, който бе открит увиснал на бесилото в дома си на Бунарджика през ноември 2012 г. Преди да издъхне, той написал на хвърчащо листче с големи букви: „Завещавам всичко мое на Петър Кръстев и Станислав”, пише Марица.бг.

Братовчедите му обаче с нокти и зъби оспорват това завещание. Те дори подозират, че става дума за умишлено убийство, а не за самоубийство. По думите им някой друг е дръпнал стола, на който стъпва Димитър, преди да увисне на въжето в гаража си. Наемат частен детектив, който да докаже твърденията им.

59-годишният Димитър Цветков е намерен през ноември обесен в гаража до къщата си в подножието на хълм Бунарджика. Майка му починала преди време, баща му - три дни преди той да увисне на въжето.

В средата на декември 2012 г. двама от приятелите му - зъболекарят Петър Кръстев и автотърговецът Станислав Иванов, носят на нотариус Иван Иванов саморъчно написано завещание на починалия. Документът е от четири реда, на които с големи букви е написано: „Завещавам всичко мое на Петър Кръстев и на Станислав.".

Отдолу е написана датата 16 октомври 2012 г. и има три подписа. Нотариус Иван Иванов преглежда завещанието и го внася в Агенцията по вписванията.

По същото време, когато завещанието е занесено при нотариус, братовчедка на самоубилия се Силвия Анева научава от продавачка на пазара, че той и баща му са починали, а наследството е оставено на двама непознати.

Става въпрос за двуетажна масивна къща с дворно място от 282 кв. м на ул. "Никола Обретенов" на Бунарджика, друга масивна къща от 80 кв. метра в село Злати трап, четири ниви с обща площ около 20 декара в землището на Брезово, както и 10 декара иглолистна гора в същия район в местността Горната могила.

Стойността на имотите е около 1 милион лева. Братовчедката Силвия започва да събира документи за наследство, но когато отива в Агенцията по вписванията, научава за депозираното саморъчно написано завещание. Заедно с друга близка роднина отиват при нотариус Иван Иванов и искат да видят документа.

Според братовчедките това завещание не е истинско. Силвия Анева подава сигнал в Нотариалната камара. Съветът на нотариусите с председател Димитър Танев излиза с решение на 16 февруари 2013 г. : „Нотариус Иван Иванов да не издава препис от депозирания документ, защото същият не отговаря по външни белези на Завещание съгласно разпоредбите на Закона за наследството". То обаче е вписано.

На практика завещание има. Трета година братовчедката, която живее в София, се опитва да докаже, че то е фалшификат. По думите краткият текст и подпис нямат нищо общо с почерка на братовчед . В документа липсват личните данни на наследниците, както и на завещателя. Всичко е направено с цел минимум графологичен материал, за да не може да се каже категорично кой е авторът на текста в случай, че се появят наследници.

Силвия Анева завежда дело в Районния съд в Пловдив срещу двамата приятели на братовчед . След серия от експертизи и разпити магистратите отхвърлят иска на софийската братовчедка на бизнесмена. Мотивите са, че хвърчащата бележка е приета за саморъчно завещание, написано от Цветков приживе. То покрива формалните изисквания на Закона за наследството и възраженията на роднините са неоснователни.

"За мен този въпрос е приключен", казва един от двамата наследници на Димитър, посочени от самия него - зъболекарят д-р Петър Кръстев. "От 50 години се познаваме с Димитър, заедно сме били непрекъснато, няма какво да коментирам", категоричен е той. Стоматологичният му кабинет е недалеч от къщата на Димитър. За него и третия приятел Станислав съседите казват, че са били непрекъснато заедно с Димитър.

Станислав Иванов има бизнес, свързан с автомобили, и са работили заедно с починалия. "Тези момчета се редуваха всеки ден да хранят кучето на Димитър, което стоеше вързано в двора", разказаха комшиите.

Всичко е постановка, възразяват роднините. По тяхна жалба на 30 септември в Окръжния съд е насрочено ново дело, което да установи кой трябва да вземе наследството за 1 милион лева. Ключов момент от делото ще бъде заключението на новата графологична експертиза.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване