09/15/15 17:37
(http://www.dnevnik.bg/)

Две трети от завършващите училище са потенциални мигранти


Липсата на работа, добри доходи и недоброто образование превръщат две трети от завършващите училище в потенциални мигранти. Това проучване на Икономическия и социален съвет (ИСС), направено през май сред 2130 ученици, завършващи средното си образование, от цялата страна.

Анкетирани са абитуриенти както от малки градове и села, така и от областни центрове. 

Две трети от  от анкетираните ученици от малки населени места са обявили желание да се преместят в по-голям град и особено София. Учениците от градовете пък предпочитат да заминат за чужбина. 

Седемдесет процента от участниците в анкетата, които искат да напуснат България, разчитат на подкрепа от свои близки в чужбина. 

Най-малките населени места са най-уязвими от миграцията, коментират авторите на проучването. Резултатите му показват, че колкото е по-малко населеното място, толкова по-висок процент от анкетираните имат близки в чужбина. Освен това докато младежите от големите градове са готови да заминат в чужбина сами, то тези от малките населени места предпочитат да го направят със свои близки. 

По-високият стандарт на живот е най-силният мотив за миграционните нагласи, показват резултатите.

Намирането на работа е основният проблем, независимо от големината на населеното място, успеха на ученика или образованието на неговите родители. Учениците с по-висок успех много по-често подчертават, че липсва "добра подходяща работа".

Ниските доходи се изтъкват от всеки втори абитуриент. На трето място по значимост е недоброто образование, което изтъква всеки четвърти. Сред останалите причини, посочени от участвалите в проучването, са лошите пътища и транспорт, здравеопазването и корупцията

Колкото е по-висок успехът на ученика и образователният статус на семейството му, толкова по-ясно е изразено желанието за заминаване в чужбина, сочат резултатите от анкетата. Отличниците от големите градове мечтаят да следват в чужбина, а от по-малките и с по-нисък успех възнамеряват да си търсят работа. 

В същото време само 3% от планиращите да напуснат България казват, че не желаят да живеят в страната. Останалите 97% искат да живеят в България, но не намират тук решение на проблемите си в краткосрочна перспектива. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване