09/15/15 07:22
(http://www.klassa.bg/)

Емил Радев: С помощта на ЕК имаме шанс САЩ да свалят визите след април 2016 г.

 - Г-н Радев, обявихте, че ЕС може да въведе визи за САЩ, което звучи доста нереалистично.

- ЕК информира членовете на комисията по правосъдие и вътрешен ред в ЕП за прилагането на Механизма за реципрочност на визите, приет през 2013 г. Той предвижда ЕС да въведе визи за гражданите на трети страни, които изискват дълго време визи за някоя държава членка, въпреки че те самите се ползват с безвизов режим в рамките на целия ЕС. Тук става въпрос не само за САЩ и Канада, но и за Япония и Австралия. Така ЕС гарантира еднакво отношение към всички държави членки. През април 2014 г. вследствие на активиране на механизма от България, Румъния, Полша, Кипър и Хърватия, ЕК взема решение да не въвежда визи за американски и канадски граждани, а вместо това започва преговори с двете държави за отпадане на визите за български граждани.

- Т.е. ЕК ще моли САЩ да ни свалят визите?

- ЕК преговаря в момента заедно с България и Румъния. Основната пречка обаче е процентът отказани визи за САЩ - България има 15%, което е над максимално допустимите 3%. За Канада сме с 16% при максимално допустими 4%. И визово нарушение 7,8% при максимално разрешени 3%.

- Това означава, че нямаме шансове ли?

- За съжаление, не можем да направим нищо повече по въпроса с отказите, защото те зависят единствено от държавите, които издават визи. Но след като САЩ и Канада имат абсолютно безвизов режим с целия ЕС и съгласно приетия механизъм, визовата политика трябва да се уеднакви за всички държави - членки на съюза. Това означава, че ние имаме всички шансове при преговорите с ЕК да бъде постигнато някакво съгласие до април 2016 г., когато изтича срокът. Напредък има, след като

Канада обяви,

че от 2016 г.

българските

граждани с визи в

последните 10 г.,

както и притежателите на неимигрантски визи за САЩ, ще са освободени от кандидатстване за нови. Те ще трябва само да се регистрират в електронната система за разрешение за пътуване за Канада.

- Но по-големият проблем е със САЩ. Ако те все пак не пожелаят да отстъпят, възможно ли е ЕК да преразгледа този механизъм?

- Не. Позициите на България са много по-силни, когато има такъв механизъм и зад страната ни стои ЕК.

- Кое е по-вероятно тогава - да паднат визите за България, или ЕС да въведе визи за САЩ?

- Да паднат визите за България. Разбира се, и ние трябва да направим всички стъпки да намалим отказите от визи. Една от тях е засилването на защитата на българските документи за самоличност, в посока на която работи правителството.

- Отразява ли се кризата с бежанците на шансовете на България за Шенген, какви са настроенията ви сред колегите в ЕП?

- Кризата с бежанците се отразява на всички държави членки, особено на тези от шенгенското пространство. Тук се надигнаха дори гласове да се върне контролът на европейските граници между държавите в ЕС. Свободното движение на граждани обаче е една от основните ценности на ЕС, така че не може да се говори за връщане на контрола в шенгенското пространство.

България е една от страните, които много добре се справят с охраната на външната граница. Но трябва да поставяме много решително въпроса за Шенген. И трябва

да направим това,

което направи

румънският

премиер,

който обвърза приемането на задължителни квоти за бежанци с приемането на Румъния в Шенген. И нашата позиция трябва да е същата. След като сме част от европейската солидарност за преразпределението на бежанците и даваме голям дял в охраната на външната граница на Европа, трябва да бъдем също така равнопоставено третирани за Шенген и приети. Още повече че сме изпълнили всички технически изисквания и прилагаме всички задължителни процедури.

- За обвързване на темата за бежанците с Шенген заговори и Меглена Кунева, но защо България не го прави реално? Говорили ли сте с премиера на тази тема?

- Все пак Европейската програма за миграцията излезе току-що. Сега е времето да поставим въпроса отново - когато се въвежда механизъм за задължителното преразпределяне на бежанците.

България поставя нон-стоп проблема за Шенген пред европартньорите. Както правителството, така и ние в ЕП. И знаем, че ЕП и ЕК изцяло подкрепят България за Шенген, а имаме проблеми само в Съвета на Европа с някои държави.

- Реалистичен ли е планът “Юнкер” за бежанците? Квотата за България не е ли голяма?

- Мерките, които Юнкер представи, са реалистични и трябва да доведат както до намаляване на потока от бежанци, така и до показването на солидарност между държавите-членки. Не може основният поток да е съсредоточен само в няколко държави, защото това подлага социалните и икономическите им системи на голямо натоварване и има опасност те да не могат да се справят.

- Има ли смисъл обаче от въвеждането на подобни квоти, след като е ясно, че бежанците не искат да стоят в България, Чехия и Словакия (които вече отказаха квотите), и се стремят към 5-6 по-добре развити държави в ЕС?

- Тези държави не могат сами да удържат на бежанския натиск, затова трябва да има такова преразпределение. Оттам нататък ние не можем да задържим тези хора, които решат да преминат в друга държава. Но тогава ще има други механизми.

- На какъв принцип са разпределяни квотите?

- Гледах формулата, много е сложна - икономическо развитие, БВП, население, безработица, брой на мигранти и т.н.

В момента с този план се правят други мерки. Едната е действащ механизъм за преместване във всички държави членки. Другата е

списък на

сигурните страни

за произход,

като ЕК предлага в него да бъдат включени Албания, Босна и Херцеговина, Македания, Косово, Черна гора, Сърбия и Турция, защото те изпълняват общите критерии. Това означава, че когато хората идват от тези държави, които са сигурни, трябва да се преценява дали могат да бъдат третирани като бежанци и дали връщани обратно. И се говори за бързи мерки за връщане на такива хора, особено за икономическите емигранти.

- На какъв принцип ще се определя кои бежанци да попаднат в квотата на дадена държава? Ще се взема ли под внимание нуждата на пазара на труда от дадени специалисти например?

- Със сигурност предимство ще има знаенето на език или това дали човек е учил в дадената държава, дали иска да е в нея. Защото е много важно тези хора да се интегрират в обществото, никой не иска създаването на гета.

- Ще има ли промяна на Дъблинския регламент? Какво ще направи ЕП по кризата с бежанците?

- ЕП настоява да има ясни правила. Дъблинският регламент явно не действа, трябва да има и промяна, но това зависи от инициативата на ЕК. Във вторник ние гласувахме Доклада за състоянието на основните човешки права в ЕС 2013-2014 г. и в него предложихме на ЕК много елементи за човешките права и бежанците, разчитаме да направи нужните предложения за законодателни актове.

Ние настояваме още за създаването на изнесени центрове на ЕС в трети държави, където има бежанци - Йордания, Либия, Турция. Целта е още там, на място, да се обработват документите на бежанците и там да се прави селекцията.

А когато говорим за икономически мигранти - създава се Доверителен фонд за Африка - 1,8 млрд. евро ще задели ЕК за създаването му. Целта е нелегалната емиграция в Африка да се прекъсне. Защото, когато на тези хора им се създадат достатъчно нормални условия, те няма да тръгнат към Европа.

 

 

 

 

 

CV

 

 Роден на 26 май 1971 г. във Варна

 Завършил е право и публична администрация

 Адвокат по професия

 Депутат два мандата от ГЕРБ в 41-ото и 42-ото народно събрание

 Евродепутат от ГЕРБ и ЕНП

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване