09/15/15 12:44
(http://pik.bg)

Ирина Бокова: Културата е по-силна от омразата

Ирина Бокова: Културата е по-силна от омразата

Културата е по-силна от омразата, тя не е въпрос на камъни и сгради, а на самоличност; тя е това, което ни прави човеци; тя е път към помирение и ново мислене, двигател за развитие. Това заяви генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова пред комисията по култура и образование на Европейския парламент в Брюксел.

Бокова участва в семинар "Борба с нетърпимостта и радикализацията, засилване на междукултурния диалог и образованието".

В своето слово тя призова за включването на културата в образователните програми, както и за по-решителни мерки за пресичането на трафика на културни ценности от Близкия изток, с чиято продажба се финансират терористите. Генералният директор на ЮНЕСКО отбеляза, че днес паметниците на културата биват използвани като оръжия във война заради сцените на тяхното умишлено разрушаване.

Културното наследство бива рушено, взривявано. Културата е взета на прицел, защото е символ на единство и търпимост, заяви Бокова. Тя поясни, че разрушаването на паметници на световната култура не е въпрос на заличена ценност, а касае паметта на човечеството. Разрушаването на културни паметници е отричане от част от човешката история. Културните различия са взети на прицел, защото са израз на свободата на мисълта, обобщи Бокова.

По нейните думи с разрушаването на културната памет се създават общества, лесни за манипулация, в които свободата няма място. Бокова изрази тревога от загубеното поколение в Близкия изток, което остава необразовано и така е лесна плячка за екстремистите и тяхната пропаганда на омразата.

Трябва да инвестираме в образованието на децата, те са първите жертви на омразата. Трябва ни нова форма на културна грамотност, с уважение към различията. Това е ключът за отговор на всяка криза в Близкия изток, заяви Бокова.

Във всички стратегии за мир трябва да разширим мястото на културата в образованието. В Европа голямата заплаха е да се позволи омразата да вземе връх, посочи Ирина Бокова.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване