09/15/15 13:55
(http://pik.bg)

Митов: Казахме, че ще приемем 1600 бежанци - до голяма степен го изпълнихме, други държави обаче да се замислят

Митов: Казахме, че ще приемем 1600 бежанци - до голяма степен го изпълнихме, други държави обаче да се замислят

Вече сме казали, че ще приемем 1600 бежанци. Това каза пред журналисти министърът на външните работи Даниел Митов преди началото на конференцията "Енергийна сигурност и енергийна инфраструктура в Югоизточна Европа", предаде "Фокус".

"България вече има достатъчен брой бежанци на своята територия особено съотнесени към БВП и глава от населението. До голяма степен сме изпълнили задължението си, други държави обаче трябва да се замислят. Не трябва да си говорим само за квоти, тъй като те не решават нищо. Трябва да си говорим за изграждане на бежански миграционни центрове извън границите на ЕС, да се води жестока битка срещу трафикантите на хора", заяви Митов. По думите му, феноменът, който наблюдаваме в момента е и заради тях. "Дори да се реши конфликтът в Сирия и ситуацията да се стабилизира, този феномен няма да изчезне веднага. Необходима е много сериозна взаимна охрана на външните граници на ЕС. Трябва да сме наясно, че бежанският статут не дава право на хората, получили такъв да останат завинаги в Европа", допълни Митов. Според него, те трябва да разберат, че в момента, в който се стабилизира ситуацията в техните държави, те ще трябва постепенно да започнат да се връщат.

"Затварянето на граници може моментно да реши проблема с контрола върху миграционните потоци, но това не трябва да се превръща в тенденция и не бива подобни кризи да карат Европа да губи свободи, които вече е извоювала", каза още Даниел Митов.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване