09/15/15 06:59
(http://www.klassa.bg/)

НСИ отчете нулева инфлация през август

 Инфлацията през август е нулева въпреки по-високите цени на електроенергията за бизнеса. Това става ясно от данните на националната статистика, публикувани вчера. През последния летен месец влязоха в сила нови цени на тока, като индустрията получи двойното увеличение на добавката за свободния пазар.

 

От началото на годината пък имаме 0,3 % дефлация

 

Миналият месец има увеличение само в потребителските групи „Хранителни продукти и безалкохолни напитки” и „Алкохол и тютюневи изделия”, обобщават от НСИ. Хляб „Добруджа”, макарони и зърнени закуски са поскъпнали минимално през миналия месец. С нови по-високи цени са били също така свинското и телешкото месо, сиренето, кашкавала и олиото. Отчетено е също така характерното за лятото поскъпване на яйца и цитрусови плодове. Необичайно изглежда обаче за това време от годината поскъпване на краставиците, които са с 42,3% по-високи цени. Ръст нагоре има при листните зеленчуци, захарта, кафето, бирата и високоалкохолните спиртни напитки.

 

За същия период обаче има поевтиняване при ориза, малотрайните колбаси, каймата, рибата и рибните продукти, както и при пресните млека и сезонните плодове и зеленчуци – ябълки, домати, зеле и моркови. С нови,

 

по-ниски цени са зрелият боб и картофите

 

Намалението при цените на облеклата и обувките, в сравнение с юли е 2,4%. В  групите на нехранителните стоки и услугите е регистрирано увеличение на цените при газообразни горива за битови нужди - с 1,1%, при въглищата - с 1,2%, а при мебелите - с 1,2%. Поскъпнали са също така водонагревателни и отоплителни уреди, готварските печки и малките електрически домакински уреди. С по-високи цени са също така билетите за пътническия въздушен транспорт - с 9,5%, на цветята - с 0,4%, както и на пътнотранспортните застраховки.

 

През август в групите на нехранителните стоки и услугите са се намалили цените на електроенергията с 0,3%, течни горива за битови нужди - с 3,8%, дизелово гориво - с 2,3%, автомобилен бензин А95Н - с 1,6%, автомобилен бензин А98Н - с 1,3%, метан за ЛТС - с 0,4%, телевизионни приемници - с 0,8%, прахове за пране - с 1,1%, козметични продукти и други продукти за лична хигиена. През август 2015 г. цените на лекарствата и другите фармацевтични продукти, както и на лекарските и на стоматологичните услуги, остават на равнището от предходния месец.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване