09/15/15 13:00
(http://www.dnevnik.bg/)

Продажбите на нови коли в ЕС се увеличават, докато в България има спад


Пазарът на автомобили в Европейския съюз е останал оживен дори през летния сезон, когато обикновено търсенето е ниско. През август продажбите са отчели годишно увеличение от 11.2 процента, сочат публикувани днес данни на Асоциацията на европейските автомобилопроизводители (ACEA), предаде БТА.

През един от най-слабите месеци на годината потребителите в ЕС са си купили близо 745 000 нови превозни средства спрямо 670 000 през август 2014 година, съобщи асоциацията.

Основните европейски пазари отчитат растеж: 23.3 процента в Испания, 10.6 процента в Италия, 10 процента във Франция, 9.6 процента във Великобритания и 6.2 процента в Германия.

Според проучването на ACEA обаче продажбите на нови автомобили в България са се понижили през август с 4.9 процента на годишна база до 1607 броя автомобили от 1689 преди година, но след ръст с цели 31.9 процента през юли. По този показател нашата страна заема незавидното предпоследно място в целия ЕС, изпреварвайки единствено Люксембург, където регистрацията на нови автомобили през август се сви с цели 10.5 процентни пункта.

Въпреки това за периода януари – август 2015 година регистрацията на нови автомобили в България се е повишила с 12.0 процента до 15 209 броя автомобили от 13 583 броя през същия период на миналата година, показват данните на ACEA. По този показател България се намира над т.нар. златна среда в ЕС, като в едва осем от останалите страни - членки на съюза, регистрацията на нови автомобили отчита по-солиден растеж.

Нарастването на автомобилните продажби обикновено съответства на икономическо възстановяване. В евросъюза те се сринаха след световната финансова криза от 2008 година и последвалите дългови проблеми в еврозоната, но от септември 2013 година вървят все нагоре.

Браншовата асоциация представи данни и за периода януари - август, когато са продадени над 9 милиона коли, или с 8.6 процента повече спрямо същия период на миналата година.

В Испания и Италия - двете южни страни от еврозоната, възстановяващи се от рецесия, се наблюдава скок съответно от 22.3 процента и 15 процента за първите осем месеца. Дори в Гърция, която все още е в криза, пазарът е нараснал с 8.7 процента.

Сред най-големите икономики в ЕС продажбите на автомобили през януари - август са се увеличили с 6.7 процента във Великобритания, с 5.9 процента във Франция и с 5.6 процента в Германия.

На европейското подразделение на "Форд" (Ford) се падат 7.3 процента от общите продажби. "Опел" (Opel), който е собственост на друг американски гигант - "Дженерал мотърс" (General Motors), държи дял от 6.8 процента, а италианско-американската група "Фиат-Крайслер" (Fiat-Chrysler) е на шесто място с 6.4 процента.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване