09/15/15 07:29
(http://www.klassa.bg/)

Свързана директно с мозъка роботизирана ръка възпроизвежда усещане за докосване

 Нова високотехнологична роботизирана ръка, която се свързва директно с мозъка, е тествана успешно, позволявайки на парализиран човек да “усеща”, пише The Guardian. Протезата, която е разработена от екип от университета “Джонс Хопкинс” в САЩ, е част от изследователски проект за високотехнологични протези, финансиран от Агенцията за изследователски проекти в отбраната към Пентагона (DARPA). 
В определени мозъчни области на 28-годишния мъж, който е парализиран от над десет години след увреждане на гръбначния стълб, са вкарани електроди, свързани с изкуствената ръка. Това му дава възможност както да контролира ръката с мисъл, така и да усеща с всеки един от пръстите й. Сензорите в протезата засичат налягането, упражнено върху пръстите и генерират електрически сигнали, които възпроизвеждат усещане за докосване. Без да вижда, мъжът е в състояние да определи кой от пръстите на ръката е докоснат с почти 100-процентова точност, посочват от DARPA. 
“При един от тестовете, вместо да натисне един пръст, екипът реши да натисне два, без да му казва”, казва програмният мениджър на Агенцията Джъстин Санчес. “Той попита шеговито, дали някой се опитва да му прави номера. Тогава разбрахме, че усещанията, които той възприема чрез роботизираната ръка са почти като естествените.” Санчес добавя, че контролът на протези с мисъл е обещаваща технология, но без обратна реакция към мозъка трудно може да се постигне изпълнение на точни движения. Екипът се надява ръката и невротехнологиите, използвани в нея да предоставят на загубилите крайник хора не само напълно функционален заместител, но и нивото на контрол, което се постига с усещането за докосване. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване