09/16/15 11:18
(http://www.dnevnik.bg/)

Бариерите пред бежанците не спират туроператорите и автобусните превозвачи засега


Международните автобусни превози от България и екскурзиите в чужбина засега остават незасегнати от засиления граничен контрол в Централна Европа, предизвикан от бежанската вълна, показа допитване на "Дневник" до компаниите. Записалите се за автобусни екскурзии до Унгария, Австрия, Чехия, Германия и пътуващите по тези маршрути с автобус самостоятелно трябва да са готови за възможно закъснение или отклонение от маршрута, но не и провал на пътуването. 

Националното сдружение на автобусните превозвачи засега няма информация от своите членове за затруднения при пътуванията по маршрутите, съвпадащи с движението на бежанския поток, коментира главният секретар на организацията Симеон Милушев. От офиса на "Ер Кона", която поддържа всекидневна линия София - Виена,  информираха, че разписанието се спазва, а ако се налага промяна на маршрута, това се прави по указание на съответните гранични власти. 

Туроператори, организирали екскурзии до Будапеща и Виена за предстоящите четири празнични дни, информират, че пътуванията ще се състоят.

"За да избегнат престоя на сръбско-унгарската граница, туристите ще влязат в Унгария през Хърватия или през Румъния. Възможно е пристигането в Будапеща да стане със закъснение, но туристите са предупредени", информираха от "Атлас S", чиято група заминава на 19 септември. От компанията увериха, че на всеки няколко часа правят справка за ситуацията на границите и това ще продължи докато туристите не се приберат в България. При евентуално удължаване на маршрута допълнителните разходи ще са за сметка на туроператора. 

От други компании също увериха, че не отменят пътуванията, нито имат откази от туристи. 



Вчера Министерството на външните работи (МВнР) препоръча на българските граждани да избягват да пътуват с влак или шосеен транспорт през Сърбия и Унгария към Австрия, Словакия и Германия заради засиления контрол на граничните пунктове и големите опашки. При необходимост се препоръчва да се използват обходни маршрути през Румъния и Словакия или през Сърбия и Словения.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване