09/16/15 14:30
(http://www.dnevnik.bg/)

Борисов разгледа Музея за история на София ден преди откриването му


- Да видим какво ще открият археолозите при строителството на Северната скоростна тангента.
- Каквото трябва, това ще намерим.

Шегуват се министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и столичният зам.-кмет по културата Тодор Чобанов, които заедно с прeмиера Бойко Борисов, кмета Йорданка Фандъкова и външния министър Даниел Митов разгледаха новия Музей за историята на София в сградата на бившата Централна баня. Официалното откриване е предвидено за утре, 17 септември, Деня на София.

"Ето тук са столовете и бюрото от заседателната зала на Министерския съвет от 20-те до 40-те години", разказва Чобанов, който предвождаше гостите в музея. След това той уточнява, че министрите по това време са били по-малко на брой, но са имали по няколко ресора. "Например имало е един и същи човек за министър на образованието и на вътрешните работи", добавя зам.-кметът, който е историк по образование.

В залата има още бюра на министър-председателите Стефан Стамболов (1887-1894) и на Константин Стоилов (1894-1899) с оригинални вещи, сред които телефонен апарат, мастилница, календар, газена лампа, стойка за писма, преспапие, пишеща машина и др. Чрез видеопроектор на стената се прожектират снимки на държавници и моменти от заседания на Народното събрание.

Премиерът Борисов слуша Чобанов, разглежда и не се включва особено много в разговора. Веднага след като видя експозициите в няколко зали, си тръгна, без да говори пред журналистите. След него дойде Лиляна Павлова.


Постоянната експозиция е разпределена по зали: Наследството на древността, Силата на духа, Династичната връзка със Западна Европа, Дворцовият кабинет, Софийската улица, Държавните и общинските институции, Домът и облеклото на софиянци, Културният живот и развлеченията. Това са осем зали за историята на София от VI хил. пр. Хр. до 40-те години на XX в.

Сред най-ценните експонати са стъклен съд тип "Ваза диатрета", стенописи и икони от т.нар. Софийска Мала Света гора, старопечатни книги, "Златната каляска", часовник, подарен на княз Фердинанд от кралица Виктория, велосипед тип "Паяк", автомобил "Мерцедес", Златната книга на София, колекция детски играчки и др.

Постоянната експозиция на Музея за история на София ще бъде открита официално на празника на столицата утре. През този ден ще е отворен от 10 до 22 ч. Обичайното работно време ще бъде от вторник до неделя от 10 до 18 ч., като билети ще се продават до 17.30 ч. Един път в седмицата ще бъде безплатен, като най-вероятно това ще бъде всеки четвъртък, както е и в останалите общински музеи.


Билетът за музея за хора над 18 г. ще е 6 лв., а за деца до 7 г., пенсионери и хора с увреждания ще е безплатно, за деца от 7 до 18 г., ученици, студенти и докторанти - 2 лева, и семеен билет - 10 лева.

Музеят за история на София е основан през 1928 г. По време на Втората световна война има постоянна експозиция. Тогавашната му сграда на пл. "Бански" 3 обаче е разрушена при бомбардировки през 1943 г. През 2015 г. музеят се завръща отново на пл. "Бански", този път в ремонтираната сграда на бившата Централна минерална баня. Проектът за ремонт е на стойност 5.9 млн. лева, от които 5.6 млн. лева са от оперативна програма "Регионално развитие", а останалата част от сумата е от бюджета на Столичната община.

По повод официалното откриване на Музея и отбелязването на Деня на София – 17 септември, е предвидена тържествена програма. Тя включва официално откриване в 21 ч., огнен спектакъл в 22 ч., 3D Mapping в 22.45 ч. и заря в 23 ч.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване