09/16/15 14:26
(http://www.dnevnik.bg/)

Държавата ще даде пари, за да не бави най-сложната част от "Струма"


 Държавната компания "Стратегически инфраструктурни проекти" ще поеме финансирането на работата по най-сложния участък от магистрала "Струма".

Днес Министерският съвет даде съгласие за договора, по който националната компания ще предостави безвъзмездна финансова помощ за изпълнението на част от дейностите. Причината е, че финансирането на проекта все още формално не е одобрено от Брюксел, макар че той е включен сред приоритетните за разширяването на Трансевропейската транспортна мрежа.  

С приетото решение ще се позволи дейностите по изграждане на участъците от лот 3 на автомагистрала "Струма" да започнат своемременно до получаване на формалното одобрение на финансирането по проекта от Европейската комисия, съобщи правителствената пресслужба. 

Участъкът между Благоевград и Сандански е най-сложният и съответно най-скъпият, защото преминава през Кресненското дефиле. Той е разделен на три части като критичните 21 км през дефилето са още на етап проектиране и избор на най-подходящ в техническо и финансово отношение вариант.

Инфраструктурната компания ще финансира двете крайни отсечки  - лот 3.1 между Благоевград и Крупник, включително двукилометровия тунел "Железница", и лот 3.3 от Кресна до Сандански.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване