09/16/15 08:24
(http://www.klassa.bg/)

Западът е отхвърлил преди три години руско предложение Башар Асад да се оттегли от властта

 Русия е предложила преди повече от три години президентът на Сирия Башар Асад да се оттегли от властта като част от мирно споразумение, твърди високопоставен участник в тогавашните обсъждания, съобщава вестник The Guardian . Бившият президент на Финландия и лауреат на Нобеловата награда за мир Марти Ахтисари твърди, че западните сили са пропуснали момента да приемат предложението. След отправянето му през 2012 година десетки хиляди хора са убити и милиони са прогонени от родните си места, предизвиквайки най-тежката в света бежанска криза след Втората световна война. 
Ахтисари е водил преговори с посланиците на петте постоянни страни-членки в Съвета за сигурност на ООН през февруари 2012 г. По думите му, по време на тези обсъждания руският представител Виталий Чуркин е предложил план от три точки, включващ предложение Асад да отстъпи властта в даден момент след започването на мирни преговори между режима и опозицията. Но САЩ, Великобритания и Франция са били дотолкова убедени, че сирийският диктатор предстои да падне от власт, че са игнорирали предложението. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване