09/16/15 14:55
(http://www.dnevnik.bg/)

"Изпрани" антики от Сирия се търгували без проблем в е-bay и от медународни аукционни къщи


Затварянето на пазара на незаконни антики от Сирия и пресичане на "изпирането" на нелегалните културни ценности. Това е най-сериозният проблем с незаконния трафик на антики от Сирия, който набелязаха на конференция в София днес международни и български експерти в борбата за опазването на културното наследство. Те посочиха, че такива ценности, от продажбата на които ислямистите финансират терористичната си дейност, често биват продавани публично из известни аукционни къщи и от дилъри в Европа, САЩ и дори Азия, както и в сайта за електронна търговия е-bay. За антиките обаче поне формално били осигурявани някакви документи и фалшив произход, което не се преследвало достатъчно стриктно и дори често не бивало законов проблем.

В момента международните мерки са съсредоточени в работата в страните на произход на нелегалния трафик, акцентира се също на връщане на изнесеното там, откъдето е било откраднато, но това са мерки, които работят в мирно време, не и по време на война, посочи д-р Нийл Броуди от Scottish Centre for Crime and Justice Research в университета в Глазгоу. По думите му пък сега наложените нови рестрикции са твърде закъснели и не работят за пресичане на мрежите за трафик.

Той отбеляза, че няма, а трябва да има единен подход към антиките от целия регион на Близкия изток и Турция, не само в Сирия. Например за антики от Ливан, Турция, Йордания няма ограничения за търговия. Той показа пример как

в момента в е-bay се предлага антика

която според митническите документи е от Ливан, но по-сериозен анализ показва, че тези документи нямат нищо общо с предмета и просто се прикрива неговият сирийски произход.

През февруари тази година в Лондон пък имало напълно легален търг  на обекти с предполагаем сирийски произход, но документите били от Турция и това не било проверявано или оспорено. Полицията тогава обяснила още, че нищо не може да направи в този случай, тъй като за експонатите се твърдяло, че са внесени в страната далеч преди наложената забрана за търговия с предмети от Сирия.

Затова според Броуди международните усилия трябва да се насочат именно към пресичане на пазарите и по-сериозно следене на нелегалните документи. И налагане на сериозни санкции на дилърите при разкриване на нелегален канал. Както и да не се набелязват страни на произход на ценностите, които е забранено да се търгуват, а да се говори за целия регион и за списък на обекти и на видове предмети, с които е незаконно да се търгува.

Мнението му беше споделено и от проф. Рубина Раджа от Университета в Орхус, Дания. По думите й още през 2011 се забелязва възход на черния пазар на антики от Сирия. Тя каза, че тогава аукционната къща "Кристис" например предложила скулптура, която идва от Палмира, но се твърдяло, че всъщност е от стара частна ливанска колекция.Тези

частни ливански колекции

изобщо не съществуват, те само целят измисляне на произход и това не е трудно, особено за територии, които не се следят твърде много, допълни тя. И Раджа даде още примери с антики, които според данните на университета са със сирийски произход, но никой не следи както произхода, така и автентичността на документите към антиката. "Никой не го е грижа, няма законови органи за проверка на произхода, на документите", заяви тя. Раджа, която в момента работи в Йордания, също настоя за единна политика към ценностите в целия регион, не само в Сирия.

Директорът на ЮНЕСКО Ирина Бокова каза по време на форума, че настояването на организацията също е за по-стриктни и единни мерки и

затягане на режимите за внос

на антики на територията на всички страни от ЕС, както и на търговията с тях. Тя определи случващото се в Сирия като културно прочистване и недопустимо престъпление срещу цивилизацията. Бокова разказа за сателитни снимки как ислямистите копаят нови и нови дупки в земята, търсейки незаконно културни ценности, които да продадат и да финансират терористичната си дейност.

Всъщност ние нито знаем какво е изнесено от Сирия, нито какво предстои да бъде изнесено, няма данни за антиките, те не са в никакви регистри, не се крадат от музеи например и това силно затруднява пресичането на трафика, отбеляза Бокова. Затова към ЮНЕСКО предстои в скоро време да се сформира международен екип от експерти, които да помагат на всички международни организации при

идентификацията на ценностите

и съответно техния произход, съобщи Бокова.

Според директора на сектора за борба с трафика на културни ценности към ГДБОП в България Андрей Младенов идентификацията действително е един от проблемите при борбата с незаконната търговия с антики от Сирия, но далеч не е основният. Най-сериозното според него е именно "изпирането" на артефактите и осигуряването на някакъв вид поне формално легални документи и съответно легален пазар. И той подкрепи международните учени, че основната дейност трябва да е насочена към пресичането на пазарите. Както и към затягането на режимите в страните, където се намират тези пазари. По думите му не случайно ценностите от Сирия се насочват към аукциони и

пазари в Лондон, Цюрих, Женева, Мюнхен

където например не се следи достатъчно стриктно за автентичността на документите за произход.

Според експерта от ГДБОП в момента съществуват два пътя за трафик на ценности от Сирия. Единият е Балканският от Турция през България или Гърция, Македония, Сърбия към Западна Европа. Той бил сравнително по-нов - от 90-те години на миналия век.

Традиционният маршрут

който функционирал доста по-отдавна и групите в него били с доста по-богат опит, бил по море към Италия, Франция и Холандия. Младенов нарече тези канали "аристократичните" и по тях минавали най-ценните и скъпи предмети. Трафикантите го избирали, защото пътят бил доста по-безопасен именно заради по-либералните режими в страните, откъдето минава стоката.

По думите на Младенов освен традиционните пазари в Европа и САЩ в момента се забелязва и засилване на азиатските пазари, в Япония, а дори и в Близкия изток в съседни на Сирия страни, където богати хора попълвали частните си колекции.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване