09/16/15 22:05
(http://www.klassa.bg/)

Изрод

 

ДА се върне смъртното наказание в България.

 Пръснал с ритник в гърдите сърцето ѝ, защото сричала и не искала да яде лук

Доживотна присъда за бащата убиец от Русе чак на третия процес

Едва след три процеса на 3 различни инстанции 39-годишният Пламен Петров, който погуби 7-годишната си дъщеря Пламена по Великден миналата година, ще влезе в затвора до живот. Решението е на Русенския окръжен съд от 14 септември.

Първоначално Петров получи 16 г. зад решетките от Русенския окръжен съд, въпреки че прокурорът Кремена Колицова настояваше за най-тежкото наказание.

Убийството не е било умишлено, решиха тогава магистратите. Според тях Пламен се е нахвърлил да бие дъщеря си не от омраза към нея, а по-скоро заради психическото си разстройство.

Прокуратурата обжалва, а на 23 март т.г. апелативните магистрати от Велико Търново върнаха делото за ново разглеждане. Така се стигна до доживотната присъда, дадена му преди дни от друг състав на Русенския окръжен съд.

Според обвинителния акт убийството е било извършено по особено мъчителен за детето начин.

“Пламен е действал с изключителна ярост, жестокосърдечие и садизъм,

явно е целял

смъртта на

детето,

ако се съди по силата и интензивността на ударите”, заяви окръжният прокурор Кремена Колицова.

На 19 април м.г. приятелят на Пламен – Любомир, отишъл на гости в общинското им жилище в блок “Мура” да ги покани да отидат заедно на църква. Те обаче отказали. Вечерта хапнали и пийнали вино и Любомир дори останал да преспи при Петрови. На сутринта се събудил от крясъците на втората жена на бащата на Пламена – Емилия, която се карала на децата. След това съпрузите отишли до магазина, купили домати и краставици и нова метла. За обяд Емилия направила салата. Малката Пламена обаче не обичала лук, затова започнала да го плюе по земята. 

 

 

Емилия се ядосала, с лъжица

обрала всичкия

лук от чинията и

го натъпкала

насила в устата

на момичето

Раздразнен, Пламен казал на дъщеря си да си прочете урока. Първокласничката започнала да срича. Разярен, бащата наказал момиченцето да стои с вдигнати ръце до вратата. Когато ръцете на детето умалявали, то ги смъквало. В такива моменти бащата започвал да удря шамари на щерка си. Емилия предложила да вземе черупки от орехи и Пламена да коленичи върху тях за наказание. Момиченцето обаче започнало да се дърпа. Тогава бащата взел новата метла и започнал да удря детето с дръжката.

Любомир гушнал по-малката дъщеричка на Пламена – Десислава, за да не гледа побоя над кака си, и заедно отишли до магазина за вафли.

Когато се върнали, Пламен продължавал да налага Пламена. Взел точилка и ударил с нея ръката на детето. Тя се подула и Пламен донесъл от хладилника пакет замразено месо, за да го постави като компрес. След това продължил с побоя. Пламена

паднала на

земята, баща ѝ

я ритал,

където свари

Тя го молела: “Тате, спри да ме биеш”, и плачела. В един момент обаче момиченцето притихнало. Гостът Любомир подхвърлил, че детето май не диша. Стреснат, бащата взел Пламена, сложил я на леглото и започнал да ѝ прави изкуствено дишане. Любомир му подал лъжица, защото мислел, че си е глътнала езика.

В това време Емилия повикала линейка. Бързо излезли навън с детето на ръце и Пламен спрял първата кола, която минала. Откарали Пламена в спешното отделение, където лекарите веднага я вкарали в шокова зала. Медиците обаче не успели да направят нищо, тъй като детето било вече починало.

Като причина за смъртта съдебният лекар, извършил аутопсията, посочва съчетана травма, разкъсване на сърдечния мускул и контузии на мозъка. Вероятно с ритник по гърдите Пламен Петров е пръснал сърцето на дъщеря си. Освен това по тялото на детето имало множество кръвонасядания.

Пламена и Десислава са от първата съпруга на Пламен – Деница. Няколко месеца след раждането на малката двамата се развели. Децата останали при баща си, понеже майката не работела и нямала жилище. Деница пристанала на мъжа си още от ученическата скамейка. Решила да го напусне заради системния тормоз и побой над нея и децата.

След известно време Пламен се запознал по интернет с Емилия, която е от Шумен. Тя дошла да живее при него и да се грижи за момичетата. Емилия и Пламен

се водят на отчет

в Центъра за

психично здраве

в Русе и ходят всеки месец на прегледи. По диагноза Емилия има биполярно разстройство и епилепсия.

“Петров е болен и не е осъзнавал какво прави”, твърди защитникът му Славчо Славчев. Доживотната присъда вероятно пак ще бъде обжалвана, закани се той. Адвокатът настоява да се измени тежкото обвинение в убийство в по-лека квалификация – причиняване на смърт по непредпазливост.

Бащата убиец обаче е

бил в състояние

да ръководи

постъпките си и

може да носи

отговорност,

показа назначената повторна експертиза на психическото му състояние.

Според вещите лица Пламен е бил в ясно съзнание, не може да се говори за невменяемост. Той е възприемал ясно случващото се, защото не е бил под влияние на лекарства, дрога или алкохол.

Мъжът, който е бил регистриран с умствено изоставане през 1984 г., явно обаче не е допускал, че с побоя ще причини смъртта на дъщеря си. След фаталния удар той се опитал да спаси момиченцето, явно съжалявайки за случилото се.

Съдът не прие опитите на адвоката на Пламен обвинението да бъде променено в убийство по непредпазливост. Окръжният прокурор Георги Георгиев заяви, че според него обвинението е правилно, понеже умъртвяването на детето е извършено с пряк умисъл.

Смъртта е била причинена

не само

от побоя, а от

унижението

на детето през

целия ден

Пламена е била в безпомощно състояние и смърта ѝ е настъпила по изключително мъчителен начин, докато е молила баща си да спре да я бие.

Според прокурора справедливото наказание в случая е доживотен затвор, като след изтърпяване на 20 години от него, ще се направи отново преценка дали той може да бъде освободен.

Майката Деница сама погреба малката Пламена на 26 април 2014 г. Директорката и педагогическата съветничка от ОУ “Васил Априлов” заедно с 12 русенски журналисти изпратиха в последния му път 7-годишното момиче.

Оказа се, че дори роднините на Деница от село Красен са я отписали напълно след брака ѝ с Пламен и нехаят за загиналата си внучка. Разходите по погребението бяха поети от общината.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване