09/16/15 22:27
(http://www.klassa.bg/)

Кери пак звъни на Лавров

 Държавният секретар на САЩ Джон Кери разговаря с руския външен министър Сергей Лавров за трети път през последните 10 дни, предаде Асошиейтед прес. Кери е искал да обсъди конфликта в Сирия, съобщи Държавният департамент на САЩ, цитиран от Ройтерс.
Говорителят на Държавния департамент Джон Кърби не даде подробности за разговора между двамата първи дипломати, но каза, че Лавров е подчертал необходимостта от единен фронт за борба с терористичните групировки в Сирия.
Според АП Кери е искал да изясни целта, с която Москва укрепва военното си присъствие в Сирия. Той е предупредил, че евентуална подкрепа за Асад само ще удължи сирийския конфликт.
Представители на САЩ съобщиха миналата седмица, че Русия засилва военното си присъствие в Сирия. Те изразиха и опасения дали Москва не засилва подкрепата за режима на Башар Асад.
В последния си разговор с руския външен министър Кери е подчертал, че САЩ са решени да се борят срещу терористичната групировка "Ислямска държава" заедно с повече от 60 страни, включили се в създадената от Вашингтон коалиция. Държавният секретар на САЩ е подчертал, че Асад никога не би могъл да стане ползващ се с доверие член на тази коалиция.
В същото време Кери е отбелязал, че САЩ биха приветствали конструктивно участие на Русия в усилията за борба срещу "Ислямска държава". Освен това Кери е подчертал, че конфликтът в Сирия не може да бъде решен по военен път, а само с политическо предаване на властта на ново правителство в Дамаск.
По-рано руският президент Владимир Путин заяви, че е невъзможно групировката "Ислямска държава" да бъде победена без сътрудничество с Дамаск и призова други страни да се присъединят към тази кауза.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване