09/16/15 21:46
(http://www.klassa.bg/)

Невидими 3D щампи ще помагат срещу фалшифицирането на лекарства

  Британската компания Somat и Брадфордският университет са създали метод за отпечатване на миниатюрни щампи върху лекарствени таблетки, които показват, че са истински, пише The Guardian. Триизмерният баркод не се вижда с невъоръжено око и не може да се усети при докосване. Целта е да се спре разпространението на фалшифицирани лекарства. Изчисления на Световната здравна организация предполагат, че до 10 процента от медикаментите са фалшиви, като две трети от лекарствените препарати, закупени онлайн са или подправени, или не отговарят на стандартите.
Новата система може да се използва по време на производствения процес. Тя прави възможно маркирането на всяка таблетка със серия от микроскопични знаци, които по-късно да се разчитат със скенер в болница или медицински център, преди да се дадат на пациент.
Д-р Фил Харисън, управляващ директор на Sofmat, посочва, че компанията вече води преговори с фирми в Швейцария и Китай, но привличането на интереса на британски и американски компании към технологията е по-трудно. “Тя дава възможност за по-сложна маркировка, отколкото със съществуващите системи. При комбиниране на четири кода съществуват 1.7 милиона конфигурации”, казва той. Сканиращото устройство, което засича кодовете ще бъде готово през ноември 2016 година. Стремежът на компанията е да предложи достъпна цена от приблизително 200 британски лири, отбелзва Харисън.
Технологията е разработена за фармацевтичната индустрия, но потенциалните приложения излизат извън тази сфера. Интерес проявява, например, швейцарски производител на часовници.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване