09/16/15 21:10
(http://pik.bg)

Нова протеза усеща докосването

Нова протеза усеща докосването

Американски инженери разработиха протеза на ръка, която позволява да се усещат предметите, до които тя се докосва, пише Actualno.com.

Проектът се реализира в рамките на програма, подкрепяна от американското отбранително ведомство по перспективни разработки DARPA.

Първият получил протезата човек е станал 28-годишен пациент, чиято лява част на тялото била парализирана в резултат на увреждане на гръбначния мозък.

Създаваните по-рано протези можели да се управляват със силата на мисълта, но предаването на информация в тях протичало само в една посока. Новата протеза помага да се изпратят тактилни данни в мозъка, което подобрява точността на движения на протезата. За двустранно предаване на сигнали специалистите имплантирали електроди в сензорната и моторната кора на главния мозък.

В пръстите на протезата били поставени датчици, генериращи електрически сигнали при натиск. По време на експеримента пациентът със затворени очи със 100-процентова точност успял да определи до кой пръст се докосва протезата.

"В даден момент, вместо да натисне един пръст, екипът реши да натисне едновременно два, като не каза това на доброволеца. Той веднага разбра, че някой се опита да се пошегува с него. Така може да се каже, че новата бионична протеза е почти като истинска в областта на усещанията", казва Джъстин Санчес, ръководител на програмата в DARPA.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване