09/16/15 21:37
(http://www.klassa.bg/)

Парамов: Защо Станишев подари на уж десен политик имот за 40 млн. евро до царския дворец?

 Г- н Парамов, пръв обявихте, че депутат е забъркан в далавера със земи за милиони до двореца Евксиноград. По-късно в.„168 часа“ посочи, че това е зам.-председателят на парламента Явор Хайтов, който направи опит по Нова ТВ да изчисти името си, обяснявайки, че всичко е станало случайно, не помнел за колко е препродал земята, а вместо печалби си навлякъл само проблеми. Трябва ли обществото да вярва на тази защитна версия?

- Гледах изявите на Хайтов и детинското оправдание, че било смешно, невярно и жалко твърдението, че теренът струвал 40 млн. евро. Явно зам.-председателят на НС приема хората за елементарни глупаци, че не могат да сметнат каква е цената на 94 000 кв. м в зоната на Евксиноград. Не само, че теренът струва 40 млн. евро, а много, много повече. Защото това е държавата България, там е дворецът – тоест, знакът за държавността на Третата българска държава. Евксиноград е история, наситена с перипетиите на големи събития. Там е стилът на Батенберг, мащаба на Фердинанд, прецизността на Борис Трети. Евксиноград и градините около него са свидетели на толкова интересни срещи, политически диалози, държавнически решения и комунистически интриги от 130 години насам. И изведнъж си представете – идва бившият зам.-министър на МВР г-н Явор Хайтов, но вече в качеството си на адвокат, придружаван от съпругата си Валентина и избират да се установят като стопани и съседи на царския двореца. Влизат не от парадния вход, а от задния, но със силата на закона, погазвайки законността. Това е уникален парадокс и гавра с институционалния държавен режим на порядките в България. Подготвят набързо 480 000 кв. м. широколистни гори и трънаци край Тетевен, Рибарица, Троян, Трявна, предлагайки да ги заменят за три отделни парцела в Траката – Евксиноград, общо 94 000 кв.м. Забележете – това се случва в последния възможен ден за заменки, а решението е взето от Станишевото правителство. Парцелите са преобразувани от супер държавна собственост в горски имоти, за да се изпълни желанието на един адвокат и съпругата му. Сега Хайтов се оправдава, че към момента на земенката нямал нищо общо с политиката. Бил само един молител, чиято молба е била удовлетворена. И българският Министерски съвет, начело със Станишев, взема решение, пренебрегвайки четири държавни акта от последните 100 години, пренебрегвайки историята и силата на държавността. Ако кажете това и на първия несретник, той би възкликнал така: „Ега ти държавата! Ега ти национално отговорното правителство!“ Реално това е една огромна подигравка с държавното управление, Хайтов го постави на колене, просто на тръни. Представяте ли си за миг, ако някой бивш турски зам.-министър и то на вътрешните работи извърши подобно нещо. Да вземе и да осигури семейно оземляване до двореца „Чан Кая“ и с „перфектни“ документи да подготви замяна, какво би му се случило? Цялата му фамилия ще гние в зандана во веки веков. А у нас човекът става заместник-председател на парламента. Шапка му свалям, уникален „държавник“ е Хайтов! Просто му се радвам как гледа на обществото – като на последните кретени. И нещо повече – настоява да му повярваме.

- Хайтов смята, че вие правите нечестни внушения и претопляте стари истории с този скандал. Когато е направил замяната той е бил само един млад адвокат…

- Вижте, в българската история има много тъмни петна. Ние трябва постоянно да се учим и по-бързо да виждаме политиците си в държавническия им ръст. Когато даваме оценка на някого, тя е цялостна, важна и точна. И не може да се разделя на периоди – когато си бил министър, после адвокат, а след това зам.-председател на парламента. Няма елементарно летоброене за политика. Той е избор на нацията и 24 часа, с неговата нравственост или безнравственост, е пред очите на народа. Компромис не трябва да се прави. На времето Стоян Заимов, след смъртта на Ботев, го изпращат на заточение в Диар Бекир. Като се връща от заточение, за 40 дни купува 7 къщи в София. Иван Вазов му казва: „Това без съкровище, Стояне, не може да стане.“ Днес не е ли същото? Появява се през 1997 г. Явор Хайтов, претендира да е силен антикомунист, става зам.-министър на силово ведомство и се реализира, търсейки разправа с бившите си червени врагове. 12 години след това, на 26 януари 2009, става „молител към червеното правителство на Станишев и срещу 480 дка гори получава 94 дка до държавния дворец. Било имало разследване. Имало прокурори. Сега Хайтов обяснява, че по случая имало съд и три дела, които развалили част от сделката, но не цялата. Не казва обаче за колко са продадени и препродадени останалите близо 50 дка през август 2009 г. на някаква фирма от софийския квартал „Ботунец“. След като аз греша в цената от 500 евро на кв.м , съвсем нормално е да научим за действителната цената на препродадения остатък, собственост на настоящия парламентарен шеф. Но в случая аз съм г-н Никой, не мога да питам нито къде са парите от продажбата, нито къде са декларирани, нито къде са отразени и т.н. Аз само доказвам, че хора като г-н Хайтов в чисто политически план днес не могат да приемат антикорупционния закон, защото той би се отразил зле за тях. И ако при случая с г-н Хайтов има съдебно решение за отмяна на половината сделка, то при 131 други заменки от 1 януари 2007 до 27 януари 2009 съдебни решения за отмяна няма. Правителството на Станишев направи някои другари милионери и това не се заблуждавайте, че е станало случайно. А загубата за България от наглостта на Станишев и министрите му от тези замени възлиза на 10, 750 млрд. лева. Общо са заменени около 12 270 дка държавни земи. Честито!

- За какво им честитите?

- Правителството на Станишев, начело с финансовия министър Орешарски през целия мандат ни проглушиха ушите с тяхната финансова стабилност от 2005 до 2009 г. Но те загубиха за държавата само от заменките 10, 750 млрд. лева, загубиха и от не внесено ДДС близо 4 млрд. лева, загубиха и от не внесени данъци 3, 950 млрд. лева, загубиха и от контрабанда минимум 4,4 млрд. лева. Тоест, по-големите приходни бази са над 22 млрд. лева за 4 години фиксирани загуби. И днес някои от червените барони се усмихват и питат иронично – за кой корупционен закон става дума - за вчерашния, за днешния или за утрешния? Отговорът ми е – ще има такъв закон и то много суров. Компромис този път няма да се допусне. И закон ще има, и конфискации ще има, за да станем нормална държава. Иначе не ни чака нищо добро.

- След телевизионните си обяснения Хайтов смята, че е изчистил името си и вече спокойно може да работи за избирателите си, това така ли е според вас?

- Ако сме истински народ, а не мърша, както казва дядо Славейков, трябва рязко и бързо да се променяме. Друг изход няма. Нужна е нравствена промяна. Ако аз съм на мястото на зам.-председателя на парламента г-н Хайтов, напускам веднага този пост. Напускам и Народното събрание. Но преди това от парламентарната трибуна задълбочено и аналитично, чрез всички управленски взаимовръзки ще разоблича всички онези в залата, които са прегрешили. После и онези, за които знам, но са извън залата. Г-н Явор Хайтов знае много за най-гадния период от първоначалното натрупване на капитала на СДС и БСП. Той беше част от сърцето на псевдодемократичното преустройство на Костовата България и на обвързаната новораждаща се олигархия. Неслучайно правителството на Станишев му е направило този подарък. Ако Хайтов е готов да пристъпи омертата и мине от другата страна на бариерата, може да се докаже като уникален мъж и държавник. Иначе си остава подпредседател на парламента, с добра външна визия, луксозна лека кола и гарантирана заплата и облаги.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване