09/16/15 21:45
(http://www.klassa.bg/)

Сляпа риба е “разменила” зрението си за енергия

  На пръв поглед сляпата пещерна риба е пример за еволюция, която изглежда се връща назад, пишеDiscovery News. С течение на времето живеещите в морските дълбини представители на вида мексиканска тетра са загубили не само зрението си, но и очите си, докато рибите обитаващи повърхността са ги запазили. Наричаното “сляпа пещерна риба” създание е загубило и голяма част от пигментацията си. 
Според ново изследване на Университета Лунд в Швеция, загубата на зрение при сляпата пещерна риба всъщност е решителна стъпка в приспособяването към нова околна среда. Според учените функционирането на добре развита зрителна система изчерпва до 15 процента от общия “енергиен бюджет” на животното. За риба, живееща в тъмнината на морските дълбини тази цена е твърде висока. “Закърняването на двете очи и визуалния кортекс в процеса на еволюция без съмнение е заради енергийните нужди за поддържане на сензорна система, която вече няма значение”, посочва ръководителят на изследването Дамиан Моран. Вместо това сляпата пещерна риба разчита на фино настроеното възприятие за миризма и чувствителността към промени в налягането. Учени разкриха миналата година, че рибата се е “разделила” дори с циркадния (денонощния) си ритъм като енергоспестяваща мярка. 
“Тези пещерни риби живеят в обкръжение без светлина, без циркадно присъствие на хищници или храна, те няма за какво да се подготвят, така че изглежда са се оттървали от всичко, свързано с очакването на деня”, обяснява Моран. Според проучване на Нюйоркския университет от 2007 година закърняването на органи е “регресивна еволюция”. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване