09/17/15 07:30
(http://www.klassa.bg/)

Асад предлага примирие, Ердоган го отхвърля

 Сирийският президент Башар Асад заяви, че Сирия е готова да сътрудничи с всяка страна в борбата с радикалната групировка Ислямска държава, включително със Саудитска Арабия, Турция и САЩ, ако те изменят своята политика и възнамеряват реално да се противопоставят на тероризма. Това той заявява в пространно интервю за руски медии, цитирано от РИА Новости.
Разбира се, ние си сътрудничим с приятелски страни, преди всичко с Русия и Иран. Също и с Ирак, който, както и ние, също се бори с тероризма. Що се отнася до останалите държави,
ние сме открити за сътрудничество
с всяка от тях при наличие на сериозно желание да се бори с тероризма” – заявява Асад.
„Такива страни като Турция, Катар, Саудитска Арабия, а така също Франция, САЩ и други западни държави, покровителстващи терористите, не могат сами да водят борба с тероризма. Не може едновременно да бъдеш против терористите и заедно с тях. Ако обаче тези страни вземат решение да променят политиката си, ние няма да възразяваме против сътрудничеството с тях при условие, че това ще бъде реална, а не илюзорна антитерористична коалиция”, подчертава сирийският президент.
От своя страна турският президент Реджеп Тайип Ердоган отново призова международната общност да се мобилизира, за да свали режима на президента Башар Асад. Решение на сирийския проблем е да бъде свален режимът на тиранина, който е на власт в тази страна, и да бъде заменен с управление, зачитащо волята на народа и реалностите в района, изтъкна той. Ердоган поднови предложението си, отхвърляно от Запада, за създаване в Северна Сирия на буферна зона, предназначена да приеме бежанците, за да “се предостави помощ в тяхната собствена страна на тези, които чукат на вратата на Европа”.
Руският в. “Независимая газета” разсъждава по въпроса какви може да са последиците за Москва заради подкрепата й за Асад. Вестникът припомня изявлението от понеделник на говорителя на Белия дом Джош Ърнест, който предупреди, че ако Москва продължи да се противопоставя на действията на водената от САЩ коалиция срещу Ислямска държава, това ще задълбочи международната изолация на Русия.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване