09/17/15 08:15
(http://pik.bg)

Бъчварова с шокиращи разкрития! Полицейските шефове били разслевани от няколко месеца (обновена)

Бъчварова с шокиращи разкрития! Полицейските шефове били разслевани от няколко месеца (обновена)

От няколко месеца проверяваме сигнали срещу арестуваните полицейски шефове в Първомай и Асеновград. Установихме много сериозни нарушения за злоупотреба със служебно положение, което е абсолютно неприемливо. Чакаме все пак да се произнесе и Прокуратурата, но работата по сигналите продължава. Това са две отделни разследвания. Имахме разработен план, по който работехме и той даде резултат. Има доста хора, които разпитваме и ще установим тяхната съпричастност. Това заяви в ефира на Нова телевизия вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова по повод арестите на полицейските шефове вчера.

"Нямаме никакви колебания да приложим закона, дори когато става дума за наши служители", категорична бе Бъчварова.

Относно бежанската криза, тя поясни, че от много време има много силен контрол по нашите граници. "Информацията, с която разполагаме е, че има много хора, които искат да минат в Европа през нашата граница. Има дни и с по 400-500 задържани на контролните пунктове с Турция", призна вицепремиерът. Тя поясни, че има много малък брой върнати в Турция бежанци, повечето се регистрират у нас и остават в центровете за настаняване.

"Няма да употребяваме сила и насилие срещу тези хора, все пак има причина да предприемат такова рисково начинание", категорична бе Бъчварова. "Не трябва да истеризираме тази ситуация", призова вицепремиерът.

"Европейската политика търси най-добрите възможности да помогне финансово на страните, които са засегнати от мигранската криза. Никой няма заделен бюджет за бежанци, затова МС реши да създаде Фонд, който да помага на мигрантите", поясни силовият министър. Тя обясни, че страната ни може да избира колко и от кои страни бежанци да останат в България. "Ние също имаме изисквания към бежанците - да бъдат семейства от Сирия", каза тя.

По повод антикорупционния закон и конституционните промени, Бъчварова бе категорична, че това са основните реформи пред този кабинет. 

"Никой не се е отказал от тези промени, решени сме да гласуваме тези закони", категоричен бе силовият министър. Бъчварова поясни, че реакцията на опонентите им, относно неприемането на антикорупционния закон е неприемлив. "Има бележки и от тях и те ще бъдат взети предвид, но консултациите не протекоха както трябва", призна тя. По думите й повторно гласуване на закона може да стане едва след три месеца и допълни, че и сега има специална група, която разглежда всички сигнали (без значение анонимни или не) за корупция. 

Запитана какво е мнението й за изказванията на посланиците относно антикорупционния закон, Бъчварова бе категорична: "Не коментирам посланиците!". 

 Друга гореща тема, която бе коментирана от вицепремиера са и предстоящите местни избори. "Вот година след съставяне на правителството ще покажат какво е нивото на доверие, което сме заслужили. Сега ще се види на месно ниво какво е доверието към всяка една от партиите. Аз не очаквам промяна и съм сигурна, че ще останем първа политическа сила", обяви Румяна Бъчварова.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване