09/17/15 16:31
(http://pik.bg)

Вежди Рашидов договори културно сътрудничество с Индонезия

Вежди Рашидов договори културно сътрудничество с Индонезия

Министър Вежди Рашидов и посланикът на Индонезия в София Н.Пр. Бунян Саптомо се договориха за подписването на Меморандум между Министерството на образованието и културата на Република Индонезия и Министерството на културата на Република България относно сътрудничество в областта на културата, съобщиха от пресцентъра на Министерство на културата. Индонезийският посланик съобщи, че в най-скоро време ще получим техния актуализиран вариант на въпросния Меморандум за сътрудничество в областта на културата. Министър Вежди Рашидов пое ангажимент след получаването на окончателния проект на индонезийската страна, да бъде извършена своевременно и задължителната съгласувателна процедура с всички заинтересовани министерства и ведомства в максимално кратки срокове, за да може той да бъде подписан.

Посланик Бунян Саптомо отправи и покана към министър Рашидов за посещение в Индонезия за официалното подписване на Меморандума за сътрудничество в областта на културата между страните ни. По време на срещата на министър Рашидов с посланик Бунян Саптомо, която се проведе днес в Министерството на културата, двамата направиха преглед на двустранния културен обмен, като акцентираха и на съществуващите от 1963 година дипломатически отношения между страните ни. Посланикът на Индонезия информира, че имат много добро сътрудничество с ЮНЕСКО и подчерта, че са подкрепили Ирина Бокова при избора й за генерален секретар на ЮНЕСКО.

Министър Вежди Рашидов предложи на индонезийския дипломат страните ни да подготвят и да подпишат и Споразумение за забрана и предотвратяване на незаконния внос, износ, транзитно пренасяне и прехвърляне на собствеността на културни ценности. Министър Вежди Рашидов и индонезийският дипломат бяха единодушни, че двустранните ни отношения в областта на културата все още не са особено активни и е необходимо да се предприемат и конкретни стъпки за тяхното задълбочаване. През последните години налице е културен обмен предимно в областта на сценичните изкуства, чрез участие на танцови и фолклорни групи в различни международни фестивали в двете страни. От 2004 г. България всяка година участва и на фестивала на европейското кино в рамките на традиционния Международен филмов фестивал в Джакарта. По време на срещата министър Вежди Рашидов предложи на посланик Бунян Саптомо страните ни да подпишат и Споразумение за филмови копродукции, каквито България има вече сключени с немалко държави - например с Израел, Франция, Италия и Турция. В хода на разговора индонезийският посланик отбеляза, че в Индонезия има около 300 етноса и че там уважават и подкрепят културното наследство и традиции на всеки един етнос, но имат и един общ официален език – индонезийски. Девизът ни е „Единство в многообразието”, подчерта посланик Бунян Саптомо. На срещата присъстваха и г-н Георги Шопов – председател на Българо-индонезийската търговско-промишлена палата и проф. Диана Гергова – археолог.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване