09/17/15 07:50
(http://www.klassa.bg/)

Замърсяването на въздуха убива 3.3 милиона души годишно

 Замърсяването на въздуха причинява смъртта на 3.3 милиона души годишно в глобален мащаб, според ново изследване, пише The New York Times.Най-изненадващото откритие е, че селското стопанство е основна причина за смога и фаталните последици от него. 
Учени от Германия, Кипър, Саудитска Арабия и Харвардския университет са направили най-детайлните до момента изчисления за цената, която плащаме за замърсяването и са изследвали основните фактори. Екипът предвижда, че тенденцията няма да се промени и броят на смъртните случаи годишно ще достигне приблизително 6.6 милиона души през 2050 година. 
Проучването, публикувано в журнала Nature, използва здравна статистика и компютърни модели. Около три четвърти от фаталните случаи са причинени от удар и сърдечни кризи, казва водещият автор Йос Леливелд от Института “Макс Планк” в Германия. Резултатите са сходни със заключенията на други по-малко детайлни изчисления за случаите на смърт, посочват експерти, които не са участвали в изследването. 
“Около 6 процента от смъртните случаи в глобален мащаб настъпват преждевременно заради въздействието на замърсяването на атмосферата. Тази цифра надхвърля очакванията на повечето специалисти отпреди, да кажем, десет години”, казва Джейсън Уест от Университета на Северна Каролина в САЩ, който не е част от екипа. 
По думите на Леливелд мръсният въздух убива повече хора от вируса на ХИВ и маларията заедно. Най-много са смъртните случаи, причинени от замърсяване на въздуха в Китай - 1.4 милиона. На второ място в черната статистика е Индия със 645 хиляди и на трето - Пакистан със 110 хиляди. 
Проучването посочва, че селското стопанство е един от основните фактори за замърсяването на въздуха. В САЩ, Европа, Русия, Япония и Южна Корея земеделието е причина номер едно за замърсяването, а в глобален мащаб е на второ място след домашното отопление и готвенето с дърва и други биогорива в развиващия се свят. 
Проблемът във фермите е амонякът в торовете и животинските отпадъци, отбелязва Лиливелд. Този амоняк се свързва със сулфатите от изгарящите въглища електроцентрали и нитратите, изхвърлени от автомобилите, и формира сажди, които са най-големият убиец сред замърсителите на атмосферата. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване