09/17/15 15:06
(http://pik.bg)

Заради борчове! Спряха тока на Кладнишкия манастир

Заради борчове! Спряха тока на Кладнишкия манастир

Дължат 1800 лева, от тях са събрани вече 700. От ЧЕЗ обещаха проверка по случая, защото оказва се завишените сметки нямат обяснение за енегродоставчика, съобщи БНТ.

Манастир с един с монах и един послушник. Според ЧЕЗ ползват ток за 600 лева на месец. Непосилна сума за скромната обител, разположена в Западните поли на Витоша. За това тук живеят без ток, на свещи. Почти както монасите съградили манастира преди 11 века.

„Сметките, не са съпоставими с реалното консумираната… Свещеническа заплата“, твърди Йеромонах Рафаил.

Служителите на ЧЕЗ идвали на няколко пъти, гледали, мерили. Всичко било наред. Въпреки че не е инженер по образование, монахът има обяснение за високите сметки.

„Ток се ползва за осветление. Не повече от един път седмично, болейр. Само ако има кръщене“, обяснява йеромонах Рафаил.

Докато крушките хващат паяжина, въпреки липсата на средства и спешната нужда от тях, всички треби като кръщенета, панахиди и венчавки йеромонах Рафаил отслужва безплатно.

Кладнишкият манастир, който е паметник на културата, бе сред многото пострадали от земетресението през май 2012 г. Възстановителните работи вече са започнали, но вървят бавно. Реставрирани са част от стенописите.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване