09/17/15 12:49
(http://pik.bg)

Калфин: Ще предложа на синдикатите и работодателите да договарят минималната работна заплата

Калфин: Ще предложа на синдикатите и работодателите да договарят минималната работна заплата

Ще предложа на синдикатите и работодателите да договарят минималната работна заплата. Това каза пред журналисти вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, предаде агенция "Фокус".

„В минималните осигурителни доходи има нещо много хубаво и това е двупакетното договаряне. Това е единственият механизъм, който се прилага по този начин. Ако и минималната заплата се определя по този начин, аз ще съм най-щастливият министър”, коментира Калфин.

По думите му, ако работодателите и синдикатите предоговарят минималните заплати, може да се договори отпадане на минималните осигурителни прагове. По този начин минималната заплата няма да се определя от държавата, а ще се договаря между работодатели и синдикати, както минималните осигурителни доходи.

„Спекулация е, че Европейската комисия ни кара да премахнем минималните осигурителни доходи. Това, което пише тя и, което ни задава като въпроси е какъв е смисълът да има и минимална работна заплата и минимални осигурителни доходи. Това би могло да се премахне, когато минималната работна заплата се договаря по този начин чрез двупартитно договаряне и когато тя действително даде повече възможност за колективните трудови договори”, обясни министър Калфин.

„Ще се опитаме с някакво общо съгласие през следващите месеци да търсим механизъм, който да удовлетворява всички, но договарянето между работодатели и синдикати според мен трябва да бъде основно”, каза още той.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване