09/17/15 00:05
(http://pik.bg)

КНСБ не са съгласни представители на бизнеса да влизат в бордовете в държавната енергетика

КНСБ не са съгласни представители на бизнеса да влизат в бордовете в държавната енергетика

Ръководството на КНСБ изразява категоричното си несъгласие и притеснение срещу възможността представители на работодателските организации да бъдат назначавани в бордовете на държавните енергийни дружества от съответните им принципали.
Това се казва в позиция на КНСБ във връзка с договорености, постигнати на днешната среща между премиера Бойко Борисов и лидерите на национално представителните работодателски организации.

„През годините на преход, КНСБ винаги е настоявала за приемане на усъвършенстван Закон за управление на държавната и общинска собственост, с който да се гарантира, че няма да има политическа и корпоративна намеса в управлението на държавната и общинска собственост.
Ръководството на КНСБ счита, че постигнатата договореност за участие в управлението на държавните енергийни дружества на представители на работодателските структури, ще породи съмнения за обслужване на чужди интереси и напрежение в многохилядните колективи и с тези договорености ще се подменят функциите на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР)”, заявяват от КНСБ.

От конфедерацията настояват държавните и общински дружества да се управляват съгласно подготвяния от Конфедерацията Проект на закон за управление на държавната собственост в икономиката, базиран на ръководните принципи на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за управление на публичната собственост и целящ: постигане на баланс между самостоятелността на предприятията и механизмите за контрол, с цел повишаване на ефективността при управлението им; Създаване на ясни правила, критерии и процедури за избор на лица в органите за управление и контрол на дружествата; Осъществяване на обществен контрол, чрез прилагане на принципа за прозрачност при управлението на дружествата.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване