09/17/15 11:13
(http://pik.bg)

Кунева: Идеята за ревизиране на Дъблинския регламент е правилна

Кунева: Идеята за ревизиране на Дъблинския регламент е правилна

 Идеята за ревизиране на Дъблинския регламент е правилна. Това каза вицепремиерът Меглена Кунева по време на дискусия за бежанската криза в Европа, предаде агенция „Фокус“.

Кунева обясни, че промените трябва да бъдат наложени към това първата страна, в която бежанец подаде молба да стане тази, която му дава убежище.

„Бежанците влизат в ЕС през Италия, Гърция, Малта и България“, каза тя и посочи, че заради това квотният принцип е справедлив, защото при него се взимат всички фактори под внимание като БВП и интеграционен капацитет и бежанците се разпределят във всички страни в ЕС.

„Много е трудно да се намери доброто решение. След първоначалния прилив на хора през 2013 година България сякаш остава настрани от основното русло на вълната, но това не трябва да ни успокоява“,коментира тя и допълни още, че е важно да се подчертае важната роля на Анкара и доброто и съседско отношение.

Вицепремиерът каза, че за решение на бежанската вълна трябва да има повече Европа и единна политика.

„Мнението на българското правителство е, че не може 28 страни да имат 28 различни отговора. Трябва да имаме един отговор. ЕС трябва да действа много по-бързо. Факт е, че ЕС е изправен пред най-голямото външно предизвикателство от години“, каза тя и поясни, че съюза е пренебрегвал знаци като предупрежденията на ООН, че от края на втората световна война не е имало толкова много бежанци по света. Тя коментира, че войните в Сирия, Ирак и Афганистан, са изпратили 2 милиона души извън домовете им. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване