09/17/15 14:43
(http://pik.bg)

Механизираната бригада в Карлово ще има нов командир

Механизираната бригада в Карлово ще има нов командир

61-ва механизирана бригада в Карлово ще има нов командир.Това трябва да реши днес Съвета по отбрана в МО, който започна да заседава в 14 ч. В дневния ред са предвидени близо 15 точки, като последната е за кадрови рокади във висшия команден състав на армията, съобщава БГНЕС.
Според запознати заседанието ще продължи до късно вечерта.

Очаква се за командир на бригадата в Карлово да бъде предложен полковник Груди Ангелов от щаба на Сухопътните войски. Бригадата е основна бойна единица на пехотата ни. България е декларирала в НАТО, че я предоставя на пакта в случай на война по силата на чл.5 от Североатлатическия договор за колективна защита при нападение срещу страна членка на съюза.

Полковник Ангелов ще бъде повишен в звание бригаден генерал.Той ще замести ген.Димитър Шивиков, на когото военна прокуратура онзи ден повдигна нови две обвинение за злоупотреба със служебното положение.Заради започналото разследване срещу него, през пролетта ДАНС отне допуска на ген.Шивиков за работа с класифицирана информация. Наскоро той подаде рапорт да се пенсионира и напусне армията по собствено желание.Документите му обаче още са в Министерски съвет и не са пратени в президентството за издаване на указ за освобождаване на ген. Шивиков от кадрова военна служба.Междувременно стана ясно, че той възнамерява да се кандидатира за предстоящия вот през октомври за кмет на Карлово.

Очаква се Съвета по отбрана да утвърди бригаден генерал Пламен Атанасов, сегашният началник-щаб на пехотата, за зам-началник на отбраната на мястото на генерал-майор Нейко Ненов, който почина през януари т.г.За заместник-командир на Сухопътните войски се предвижда бригаден генерал Михаил Попов, който в момента командва 68-а бригада специални сили в Пловдив.Новият началник-щаб на пехотата вероятно ще е бригаден генерал Димитър Илиев, който сега командва бригадата в Стара Загора. Неговото място ще заеме полковник Костадин Кузмов от Пловдивската бригада командоси.Кузмов изведе последния, 5-ти български батальон от Дивания в Ирак. 

Комодор Михаил Михайлов, шеф на най-важната дирекция в Щаба на отбраната «Операции и подготовка», ще замине да служи в щаба на НАТО в Монс, Белгия. Съветникът на президента по военните въпроси контраадмирал Георги Фиданов е предвиден да замине за Брюксел, като представител на началника на отбраната в НАТО и ЕС.Това е най-висшата длъжност за български офицер в международни структури.

Предвижда се още Съвета по отбрана да обсъди поправка в Закона за отбраната и въоръжените сили за "Еърполисинг". Сега по закон охраната на въздушните ни граници се извършва единствено и само от родните ВВС. Идеята е да се предложи на парламента да гласува българските пилоти да имат право да извършват съвместни въздушни патрули над небето ни с колеги от натовски армии.Мярката се предприема заради кризата в авиацията ни и недостига на изправни самолети.

По непотвърдена информация заседанието вероятно ще разгледа и въпроса за премахване на 15% бонус към заплатата на военните за работа в специфични условия на труд. Те бяха въведени през 2008 г.от бившия военен министър Николай Цонев заради обидно ниските възнаграждения на войнишкия състав.Тогава заплатата на редника бе 391 лв.и нямаше желаещи за платена служба. МО прибягва към тази безпрецедентна мярка, тъй като средствата за персонал във военния бюджет т.г. са орязани с близо 80 млн. лв. Към края на годината се очертава недостиг от 49 млн.лв. за заплати.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване