09/17/15 12:22
(http://pik.bg)

Министър Петкова: Работи се ускорено за пълната либерализация на електроенергийния пазар

Министър Петкова: Работи се ускорено за пълната либерализация на електроенергийния пазар

Работи се ускорено за пълната либерализация на електроенергийния пазар. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова при проверката на готовността на електроразпределителното дружество в Пловдив за предстоящия есенно-зимен сезон, предаде агенция "Фокус".

По думите й, е сключен договор със Световната банка и до средата на октомври би следвало да е изготвен предварителен доклад. „Той ще бъде обсъден с всички заинтересовани страни. Идеята е да изберем либерализиран пазар, който да бъде най-адекватен за нашите условия. Той трябва да бъде изключително добър и изключително адекватен към специфичната среда в България. Трябва също да бъде съобразен с европейското законодателство и от него да се ползват българските граждани и българския бизнес”, каза още Петкова.

Във връзка с извършваните проверки по отношение на подготвеността на електроразпределителните дружества и ЕСО за предстоящия есенно-зимен сезон, тя добави, че целта на правителството е да предприеме превантивни мерки, а не да „тича” след събитията.

„Искаме да видим каква е готовността на системата сега, така че българските граждани и българският бизнес да бъдат спокойни за своя комфорт през зимата”, посочи министърът на енергетиката. Теменужка Петкова припомни, че един от основните проблеми през тежката зима е бил свързан с просеките и с отстоянието, което трябва да имат дърветата от електропроводите.

„Наредбата предвиждаше това разстояние да бъде 3 метра от съответния електропровод. Това, което ние направихме съвместно с Министерството на регионалното развитие и благоустройството и с Министерство на земеделието беше да променим тази наредба. Сега е създадена правна възможност електроразпределителните предприятия, по тяхна инициатива и по случай преценка на конкретната ситуация, да инициират промяна в отстоянията, като тези отстояния стават не 3 метра, а между 4 и 10 мера”, обясни Теменужка Петкова.

Тя смята, че по този начин е преодоляна и чисто нормативната пречка, която е съществувала до този момент и е създавала притеснения по отношение на това да се предприемат действия във връзка със сервитутите.

„Важното е, че ЕРП-тата ще имат инициативата, те ще оценят риска навсякъде и по тяхна инициатива ще могат да предложат промяна на сервитута. Смятам, че нещата са много навреме обхванати и няма да се получи следварителна реакция”, посочи министърът на енергетиката Теменужка Петкова. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване