09/17/15 16:33
(http://pik.bg)

Национална графична изложба на името на Георги Герасимов ще бъде открита в Пазарджик

Национална графична изложба на името на Георги Герасимов ще бъде открита в Пазарджик

Националната графична изложба, която ще бъде открита в 18.00 часа в Художествена галерия „Станислав Доспевски” в Пазарджик, е една от проявите, с които тази година честваме 110 години от рождението на нашия съгражданин и виден график Георги Герасимов. Това каза за „Фокус” директорът на галерията Леон Бабачев.

„Инициативата за проявата подехме още през месец март, тъй като организирането на такъв тип изложба отнема доста време, но все пак сме щастливи, че като първо издание в изложбата участват 42-ма автори след селекция на журито със 114 графични творби. Идеята ни беше младите автори да се запознаят с творчеството на един утвърден график, който отдавна не е сред живите, но е оставил много на нашия град”, добави Бабачев. Той уточни, че сред участниците има много млади и възрастни, като възрастовата граница е 50 години. „Това е прекрасно, защото утвърдените графици се представят наред с новото поколение имена в графиката. Неслучайно наградата, която получава младият автор, е равностойна на наградите за утвърдените творци и той ще има правото да направи догодина изложба при нас в галерията. Опитахме се да направим всичко това и резултатът може да бъде видян от посетителите на галерията, която ще работи през всички предстоящи почивни и празнични дни”, каза също Леон Бабачев.

При откриването на изложбата ще бъде връчен почетен диплом. „Много са заслужаващите да получат награда значими автори. Искахме да стимулираме младото поколение, да дадем път на по-неопитните автори, но работещи и правещи качествени неща да ги представят рамо до рамо с утвърдените имена. Оценката се прави анонимно от журито, но сред отличените има двама 25-годишни, което е показателно”, каза още Леон Бабачев. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване