09/17/15 15:25
(http://pik.bg)

Нашенците в САЩ - първенци по желание да гласуват на референдума

Нашенците в САЩ - първенци по желание да гласуват на референдума

Българите в САЩ са на първо място по подадени заявление за откриване на избирателни секции в чужбина, в които ще може да се гласува за националния референдум на 25 октомври. Това стана ясно от редовния брифинг на ЦИК.

Според данните, които представи говорителят на ЦИК Цветозар Томов, след САЩ, от където в ЦИК са получени 233 заявления, следва Германия със 151, Великобритания - 132, Канада - 76, Холадния - 59 и Гърция - 47 и Австрия с 44. 1149, пък е общият брой на подадените заявления Секциите за гласуване в чужбина се откриват базата на това, че над 100 избиратели са гласували там в последните 5 години. Другият говорител на ЦИК Александър Андреев коментира решението на ВАС за решението за тегленето на жребия и бюлетините в местните избори, с което ЦИК прие да бъде теглен общ жребий в ЦИК по отношение на партиите и коалициите, регистрирани в ЦИК, а по отношение на местните коалиции и партии да се теглят в общинските избирателни комисии. Това решение беше обжалвано във ВАС от различни политически сили, които изложиха доводите си в жалбите си.

„Днес има и решение на ВАС, с което решението на ЦИК беше провъзгласено за нищожно, заради това, че в Изборния кодекс (ИК) е определен принципът за теглене на жребий и това трябва да бъде извършено от Общинските избирателни комисии (ОИК) по места. Такава е практиката и този принцип е залегнал още от Закона за местните избори в стария и нови ИК. ЦИК ще се съобрази решението за ВАС”, каза Андреев. Той обясни, че следва да се приемат необходимите решения с оглед спазването на закона да бъдат проведени жребият по отношение на бюлетините в ОИК, жребият за представянето и отразяването на предизборната кампания в обществените медии, а в ЦИК ще бъде теглен жребият за представянето в национален ефир в БНР и БНТ. Освен това ЦИК и СЕМ са подписали споразумение, въз основа, на което СЕМ ще извършва специализиран мониторинг върху всички предавания за спазване на принципите на обективност и равнопоставеност при представянето на кандидатите по време на предизборната кампания. От друга страна, за участие в информационно-разяснителната кампания за предстоящия националния референдум са регистрирани 30 партии. От тях 24 са с позиция „Да” и 6 са с позиция „Не”.

Единствената коалиция , която участва в кампанията е заявила положителна позиция за това да се гласува електронно. 8 са регистрираните инициативни комитети, като от тях 3 са с позиция „Да” и 5 са с „Не”. 7 инициативни комитети са заличени, а един е получил отказ от ЦИК. До 23 септември ЦИК трябва да определени чрез жребий реда на представяне на кандидатите на регистрираните в ЦИК партии и коалиции в различните форми на предизборна кампания, а ОИК трябва чрез жребий, проведен при тях, да се определят поредните номера на партиите, коалициите и независимите кандидати. 25 септември в началото на предизборната кампания. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване