09/17/15 07:48
(http://www.klassa.bg/)

Откриха най-дългата континентална вулканична верига в света

 Най-дългата континентална вулканична верига в света е скрита дълбоко под земната кора в Австралия, пишеCNET. Тя преминава от Уитсъндейските острови в северната част на Куинсленд до Мелбърн на южния бряг, като дължината й е 2000 километра. Веригата, по думите на Родри Дейвис, ръководител на изследването, е образувана от движението на австралийския континент през последните 33 милиона години. При изместването на земната маса на север, тя е преминала през върха на активен вулканичен регион в земната мантия. Тази гореща точка, за която се смята, че все още съществува под Тасманийско море, е създала дългата вулканична верига. „Разбрахме, че една и съща гореща точка е била причина за изригвания в Уитсъндейс и в централния район на Виктория, както и някои редки форми на релефа в Нов Южен Уелс“, обяснява Дейвис.
Веригата, наречена от учените Косгроув е почти три пъти по-дълга от прочутата зона на вулканична активност Йелоустоун в Северна Америка. Дължината й не е единствената забележителна черта. Тя се намира далече от ръба на тектонската плоча, а обикновено по-голямата част от вулканичната активност протича между тектонските плочи, където нестабилността на земната кора позволява на магмата да излезе на повърхността.
Австралия е разположена в средата на тектонска плоча, която се простира от Индийския океан до Нова Зеландия. Горещата точка Косгроув се намира на хиляди километра от ръба й. Веригата не е един дълъг вулкан, а поредица от отделни горещи точки, които вероятно се образуват върху потоци от магма. Това са зони от неимоверно горещи скали, които излизат от граничната зона между земната кора и мантията, на около 3000 километра под повърхността.
Откритието ще даде възможност на учените да разширят познанията си за движението на континентите в миналото, както и да откриват признаци на вулканична активност. Екипът е намерил, например, находища на рядка скала, която е показател, че литосферата в този регион е достатъчно тънка, за да се разтопи и превърне в магма.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване