09/17/15 21:30
(http://pik.bg)

Петър Москов не се яви на изслушването пред здравната комисия

Петър Москов не се яви на изслушването пред здравната комисия

Днес Здравната комисия трябваше да изслуша здравния министър Петър Москов за първи път през новия политически сезон, което обаче не се случи, тъй като Москов не се яви, а вместо това изпрати двамата си заместници. Заседанието на комисията премина при изключително слаб интерес от страна на депутатите.

То започна с изслушване на управител на НЗОК Глинка Комитов, който представи отчета на Касата за 2014 г. Приходите на НЗОК към 31 декември 2014 г. са били в размер на 3,171 млрд. лв. Разходите към същата дата възлизат на 3,240 млрд. лв. Налице е отрицателно бюджетно салдо за 2014 година.

Това се дължи на плащания през януари 2014 г. на неразплатена дейност за октомври - ноември 2013 г., заплащане на дейността декември 2013 - ноември 2014 г., разширяване на позитивния лекарствен списък с нови продукти, каза Комитов. Данните за 2014 г. сочат, че сключените договори за болнична медицинска помощ към 31 декември 2014 г. са били 18 774 или с 400 клинични пътеки повече, спрямо 2013 г. От тях напълно прекратени са договорите с 8 лечебни заведения. Основните видове нарушения през 2014 г. за болничната медицинска помощ са били - неспазване на индикациите за хоспитализация, неспазването на критериите за изписване от болници, липсвали са разчети за извършени изследвания, непредставяне на медицинска помощ, съответстваща на договорената, има и незавършени клинични пътеки.

Издадените наказателни постановления при проверки са на стойност 697 000 лв. забелязва се повторение на нарушенията, но при различни клинични пътеки. При извънболничната медицинска и дентална помощ сключените договори са 13 000 264. От тях 264 договора са прекратени. Осигуреността с общопрактикуващи лекари за 2014 г. средно за страната е 1 лекар на 1643 здравноосигурени лица. Най-много здравноосигурени пациенти са приети в болници заради болести на органите на кръвообращението (1 422 226 души), болести на ендокринната система, разстройства на храненето и на обмяната на веществата.

Прегледите за работоспособност са се увеличили през миналата година. Григор Димитров, член на Надзорния съвет на НЗОК и представител на Българска стопанска камара, постави „слаб 2” на работата на УС на НЗОК, защото смята, че ресурсът на Касата е използван крайно неефективно. „Нормативната уредба не помогна на НЗОК да си изпълнява задълженията. Бюджетът, който се прие, не беше предложен от надзора, а в някакви кабинети. Всички виждахме, че необосновано и стихийно се създават болници, но никой не си мръдна пръста, за да спре този процес. Напротив, издаваха се разрешителни до последно. Отново ли ще възпроизвеждаме неефективната система, запита още Димитров.

Георги Кючуков, зам.-председател на Здравната комисия смята, че няма как бюджетът на НЗОК за 2016 г. да бъде същия като този за 2015 г., най-малкото, защото са приети два фундаментални закони в здравеопазването. „Очакваме от Министерство на здравеопазването подзаконови нормативни актове по отношение на основния и допълнителния пакет, здравната карта, правилата и условията за сключване на договори с болниците. В основния пакет е заложено много по-комплексно, но и по-скъпо лечение”, заключи Кючуков. След дебатите членовете на комисията приеха проект за решение за приемане на Годишния отчет за дейността на НЗОК за 2014 г., както и проект за решение за приемане на отчета за изпълнението на бюджета на НЗОК за 2014 г. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване