09/17/15 22:27
(http://pik.bg)

Пострадалите в катастрофата с 9 жертви на магистрала "Тракия" са на нокти – ще накаже ли ВКС виновните или ще точи делото (снимки)

Пострадалите в катастрофата с 9 жертви на магистрала "Тракия" са на нокти – ще накаже ли ВКС виновните или ще точи делото (снимки)

Знаковото дело  „Ентуртранс“ очаква своята развръзка 4 години след инцидента. Процесът за катастрофата на магистрала „Тракия“ от 15 юни 2011 година, при която загинаха 9 души, а над 10 бяха ранени тежко, влиза във Върховния касационен съд /ВКС/. Това каза пред Флагман.Бг братът на жертвата от кървавата баня Албена Самуилова – Яшар Узун.

Делото ще се гледа на 18-ти септември във ВКС. От Бургас ще тръгнат пострадалите при инцидента, както и техните близки и тези на загиналите, за да следят отблизо процеса. Те се надяват съдът да се произнесе в тяхна полза и виновниците най-накрая да влязат в затвора.

Флагман.Бг разговаря с Яшар Узун, който погреба сестра си. Албена Самуилова бе най-тежко пострадалата сред останалите живи пътници от автобуса-убиец. Цели 55 дни след катастрофата лекарите от пловдивската болница се опитваха да я върнат към живота, но 46-годишната бургазлийка не успя да се пребори. 

Делото в Бургаския окръжен съд срещу виновниците тръгна година и половина след инцидента – през ноември 2012 година. 

Процесът го гледа опитният съдия Денчо Стоянов, който преди няколко месеца почина от коварна болест. Няколко пъти делото беше отложено поради различни причини – неявяване на свидетели, неотложна операция на собственика на автобуса-убиец Ениз Ченгел и др.

В крайна сметка процесът завърши с три осъдителни присъди - по десет години лишаване от свобода получиха управителят на фирмата „Ентуртранс” Ениз Ченгел и шефът на техническия отдел на фирмата Николай Точев. Пет години зад решетките ще лежи шофьорът на рейса Светослав Димитров.

Сега очакванията на близките на жертвите са делото да приключи веднъж завинаги в тяхна полза, т.е. съдът да потвърди решението, взето на последната инстанция.

„Ние искаме решенията от двете инстанции да се потвърдят. Настояваме за прозрачно, реално, толерантно гледане на делото във ВКС, а не да се върнем отново пак в Апелативния съд в Бургас, защото тогава ще се проточи с още една година. А и не се знае какъв ще бъде крайният резултат“, каза Узун.

Въпреки че неговите очаквания са делото да приключи, той смята, че нищо не е сигурно. „В България не може да се каже, че нещата ще се случат на 100 %. Имайки предвид, че Ениз Ченгел е богат, всичко може да стане. Нека съдът да реши окончателно“, добави в заключение той.

Още през 2011 година, след кървавата баня на „Тракия“, фирмата „Ентуртранс“ ООД започва процедура по несъстоятелност. Съдружници във дружеството са Ениз Ченгел,  съпругата му Мюневер Ченгел, Есат Ченгел. Има съмнение, че ценните активи са прехвърлени в ново дружество, а останалите – оставени в старата фирма. В това число и всички договори за лизинг на автобуси.

Дружеството не може да покрие ликвидните си задължения към кредиторите с наличното имущество. От приложените към молбата доказателства става ясно, че фирмата дължи по договори за кредит и лизинг 3,49 млн лв.,15 000 за заплата на работници и 17 000 за осигуровки. 

Не е тайна, че Ениз Ченгел върти и друг бизнес в България. Той има две турски баничарници "Симит Сарай" в Бургас, които са доста оборотни.

На практика те не са на негово име. Справка в търговския регистър показа, че фирмата „Бургас Тур 90“ ЕООД е на Бурак Саглам, който е племенник на Ениз Ченгел.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване