09/17/15 15:01
(http://pik.bg)

Първо в ПИК! Роман на Здравка Евтимова сред 19 книги от цял свят с номинации на престижен международен конкурс

Първо в ПИК! Роман на Здравка Евтимова сред 19 книги от цял свят с номинации на престижен международен конкурс
Българската писателка Здравка Евтимова беше почетен гост в престижния литературен фестивал в италинския град Мантуа. Поканата дойде, след като романът й  “Sinfonia”, беше публикуван в Италия през март 205 г. от издателство Besa Editrice, за което ПИК писа. 
Романът е номиниран от Италианската Издателска Колегия  - „Италиански издатели на художествена литература“ -  за наградата “Sinbad”, категория  „Чуждестранна художествена литература“.  В тази категория са номинирани общо 19 книги на автори от цял свят.
 
"Здравка Евтимова е голям писател и това личи още от първите страници на романа, в който  насилие, стигащо до гротеска,  тъга, хумор и ирония са поставени рамо до рамо,“ пише италианската критичка Симонета Битази в своята рецензия  за "Sinfonia ”. (б.а. Здравка Евтимова е в средата на снимката).
 
Представители на литературния фестивал в Италия помолиха Здравка Евтимова да предложи българска дума, която да бъде включена в Dictionario Europeo –Европейски Речник  - като обоснове избора си.  Здравка Евтимова предложи думата „ПОБЕДА“ . 
 
Романът  на Здравка Евтимова беше представен в църквата от 14-ти век  „Санта Паола“ от голямата италианска актриса и писателка Лелла Коста. Двеста и петдесетте места в  древната църква се оказаха недостатъчни за  публиката,  която си бе закупила билети предварително, и хората продължаваха да чакат за билети.. Лела Коста описа романа като "Изпълнен с интензивност и носещ заряда на могъща музика“.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване