09/17/15 07:22
(http://www.klassa.bg/)

Пътуваме по-бързо до Калотина

 От края на октомври ще може да се пътува по-бързо от София до границата със Сърбия при Калотина. Тогава се очаква да бъде завършена първата отсечка от 3 км от Западната дъга на столичното околовръстно шосе, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ).

 

Вчера малко преди обяд бе пуснато частично движението по новия пътен възел, който се изгражда на кръстовището на софийския околовръстен път с бул. „Сливница”. В експлоатация вече са и двете локални платна на основното трасе на юг към автомагистрала „Люлин”. Преди това трафикът се осъществяваше двупосочно в дясното, което в пиковите часове предизвикваше задръствания.

 

По информация от фирмата строител

 

едва наскоро са завършили отчуждителните процедури,

 

спъващи дълги месеци завършването на отсечката. Така се отваря фронт за работа по пълното завършване на дъгата. Ще се наваксва забавянето от проточилите се отчуждителни процедури и проведените в обхвата на трасето археологически разкопки. Големите пътни съоръжения са готови на 90%. Почти на 100% са завършени изкопните работи, а на 80% са завършени насипите.

 

Кръстовището в северния край на дъгата е най-голямото съоръжение от проекта за изграждане на първия й лот. То ще е на три нива. Най-горното е естакада, която ще отвежда движението от бул. ”Сливница” директно към пътя за Калотина. Първото минава под терена и свързва сегашното Околовръстно с продължението му на север към бъдещата втора част на Западната дъга и бъдещата скоростна тангента на София. Средното ниво представлява кръгово кръстовище, което ще

 

преразпределя движението в четири посоки

 

- към Калотина, на север, към кв. ”Люлин” и в посока към началото на едноименната магистрала. На Западната дъга има още един пътен възел, но на две нива - при свързването на бул. ”Царица Йоанна” с Околовръстното.

 

Общата дължина на трасето е 3 км и включва изграждането на два пътни възела с две естакади, два моста над река Какач и реконструкция на съществуващото кръстовище на бул. „Сливница” и кръгово кръстовище с бул. „Царица Йоана”.

 

След време ще трябва бъде изграден и „забравеният” при проектирането на лота мост, който да свързва директно кв. „Филиповци” с жк „Люлин”.

 

Проектът се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и държавния бюджет чрез Оперативна програма „Транспорт” 2007-2013 г. Стойността на договора за строителство е 47,8 млн. лв.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване