09/17/15 07:29
(http://www.klassa.bg/)

Само на баба Пенка й пука за Левски

 Само баба Пенка Мончева от Ловеч е поборничка за спасяването на единствената къща, която „помни“ стъпките на Левски. Домът на неговия сподвижник Христо Цонев-Латинеца в квартал „Дръстене” се пази във вида отпреди 146 години, когато Дякона обикаля Османската империя и създава революционни комитети. В Ловеч отсядал при Латинеца, който бил и съдържател на Къкринското ханче. С днешна дата къщата в „Дръстене“ е крайно запусната и единствените й обитатели са бурени и всевъзможни боклуци.

 

„Имаше стоборки, оградена беше цялата къща. Идваха ученици, харесваха им чардаците. Сега е бардак, кой да дойде?”, с болка коментира баба Пенка пред камерата на Нова тв за рубриката „Пълен абсурд” на Румен Бахов. Макар сградата да е обявена за паметник на културата от национално значение, за нея не се грижи никоя институция. Пенка Мон-чева от време на време пристига, за да прочисти плевелите с мотиката и толкова.

 

Възрастни ловчанлии разказват как през 60-те години на миналия век в дома на Латинеца се нижела върволица от посетители, защото там била изложена  етнографска сбирка за бита на бедно ловчанско семейство от 60-те и 70-те години на XIX век. Виждал се и тунелът под огнището, който водел към мазето и към таен изход, през който Апостола бягал.

 

През 1995-а животът в къщата секва. След серия вандалски набези оцелелите предмети от експозицията са преместени в Ловешкия музей. Сега „забележителност” са счупените прозорци и висящите катинари, свидетелстват кадрите на Нова тв.

 

Според кмета на Ловеч Минко Казанджиев проблемът на сградата идва от неизяснената й собственост, от там се ангажират да започнат ремонт, но това ще стане, ако се намерят средства. От Министерството на културата потвърдиха, че домът на Латинеца фигурира в списъка с паметници на културата от национално значение, но не можаха да посочат кой е собственикът. „Когато имотът е частен, имаме право само да наложим глоби или предписания”, коментираха пред „Монитор” от ведомството на бул. „Ал. Стамболийски” 17.

 

По-рано пред Нова тв управителят на Ловешка област Мадлена Бояд-жиева-Ничева обяви, че до този момент няма данни къщата, в която е отсядал Левски, да е държавно владение.






Кой е Латинеца

Христо Цонев – Латинеца (вдясно) е съдържател и на Къкринското ханче.
Христо Цонев е роден през 1848 година в с. Къкрина, Ловешко. Учи в родното си село. В началото на 60-те години на 19 век емигрира в Сърбия. Участва във Втората българска легия в Белград (1867-1868). Тук се запознава с Васил Левски. След нейното разтуряне живее за кратко във Влашко. Установява се в Ловеч и построява своя къща в махала Дръстене, където Левски често намира подслон и подкрепа.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване