09/17/15 18:47
(http://pik.bg)

Томислав Дончев: Санкциите за обществените поръчки трябва да са по-високи от 20 000 лв.

Томислав Дончев: Санкциите за обществените поръчки трябва да са по-високи от 20 000 лв.

Санкциите за нарушения при обществените поръчки трябва да са по-високи от заложените в новия законопроект 20 000 лв.

Това заяви вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев по време на заседание на бюджетната комисия в НС, на което се гледа на първо четене новия Закон за обществените поръчки. Петър Чобанов, депутат от ДПС и бивш финансов министър, го запита дали не могат да се вдигнат тези санкции, предвидени в закона, чийто таван е нисък - 2% или не повече от 20 000 лв. с промяна в текста.

Томислав Дончев се съгласи, че това не е достатъчна, не е адекватна санкция, особено при много висока стойност на поръчките и между първо и второ четене е редно да се помисли за по-висок размер. Защо имаме съвсем нов закон за обществените поръчки? Две са основните причини, защити текста Томислав Дончев пред депутатите. Старият закон се прилага повече от десетилетие, но по-важното е, че има нови принципи и директиви, които трябва по пълно да се приложат, каза той. И продължи: важни са промените на европейско ниво и претендираме, че в максимална степен сме отразили духа на европейското законодателство. Днешният закон е много по-ясен и подреден.

Третата важна причина е, че се въвеждат общите правила, а цялата техническа материя е отделена в правилника, тъй като се наложат промени да не пипаме закона, подчерта Дончев. Дошъл е моментът стойностите на обществените поръчки да се доближат до тези в останалите европейски страни. Опитали сме се да направим така, че процесите да бъдат колкото се може по-прости, създаваме платформа за електронни обществени поръчки. Уредена е възможността за съвместно или колективно възлагане на обществени поръчки, което може да гарантира големи икономии, примерно, в бюджета на общините.

Прецизираме и реда, който касае хората с увреждания. Предвиден е яснота на всички форми на контрол, увери министър Томислав Дончев. Няма конкретен модел, който е доказал своите предимства при обществените поръчки, но защо те се преместват от министерството на икономиката към министерството на финансите, запита депутатът от БСП-лява България Румен Гечев. Искаме гаранция, че няма един да печели конкурса, а после други да са подизпълнителите или един печели с ниска цена, а после се правят анекси към сключените договори и така цените се вдигат три-четири пъти, обясни той.

Мястото на Агенцията за обществени поръчки в министерството на финансите е пряко свързано с разходването на бюджетни средства при обществените поръчки, а и последващият контрол е там, отговори му Томислав Дончев. Надявам се, че говорим за подизпълнители, а не за поддоставчици и проблемът не е само български, а европейски, продължи той. Имаме множество нерегламентирани подизпълнители, за които е трудно да се разбере, че са такива, поради мимикрията им в този процес.

По същество отношенията им са като между два частни субекта, но основният изпълнител е този, който е подписал договора, той плаща гаранциите, той е отговорният, обясни Дончев. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване