09/17/15 09:52
(http://www.dnevnik.bg/)

Украйна санкционира Елена Йончева и Магдалена Ташева


Президентът на Украйна Петро Порошенко подписа в сряда указ, с който забранява на десетки журналисти да влизат в страната, защото представляват заплаха за националната сигурност и суверенитета на страната.

Сред тях са депутатката от "Атака" Магдалена Ташева и журналистката на свободна практика Елена Йончева, чийто документални филми за Украйна се излъчват по ТВ7.

Ташева е представена като "журналист и член на изпълнителния комитет на националистическата партия "Атака", обявяваща се за излизане на България от ЕС и НАТО". От самото начало на кризата в Украйна тя напълно споделя позицията на Москва, одобри анексирането на Крим и бе част от посетила полуострова делегация на "Атака", предвождана от партийния лидер Волен Сидеров.

И за двете е използвана една и съща формулировка на мотивите за забраната: "Действия на чуждестранна държава, чуждестранно юридическо или физическо лице, други субекти, които създават реални и/или потенциални заплахи за националните интереси, националната сигурност, суверенитета и териториалната цялост на Украйна, подпомагат терористична дейност и/или нарушават човешките и гражданските права и свободи, интересите на обществото и държавата, водещи до окупация на територия, експроприация и/или ограничаване правата на собственост, загуба на имущество, създаване на пречки за устойчиво икономическо развитие и пълноценна реализация от страна на украинските граждани на техните права и свободи".



Сред близо 400-те имена са попаднали и журналисти, представени като работещи за Би Би Си, испанския "Ел Паис" и германския "Ди Цайт". Множество от имената са на руски журналисти, политици и представители на сепаратистите в Донбас. Над 100 са фирмите и организациите в списъка, за които се налагат финансови ограничения, блокират се активи, отнемат се украински награди и се забранява за срок от една година влизане в страната и извършване на бизнес.

Не е ясно какво точно е предизвикало забраната, а според администрацията на Порошенко списъкът е съставен от Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна.

Андрю Рой, който ръководи канала BBC World News, коментира, че "това е срамна атака срещу свободата на медиите, а санкциите са напълно неправилни и необясними мерки срещу журналисти на Би Би Си, които безпристрастно и обективно разказват за ситуацията в Украйна, поради което настояваме правителството да извади имената им от списъка незабавно".

От президентския указ се вижда, че въпросните журналисти на Би Би Си са акредитирани към Министерството на външните работи на Русия в Москва, а не към украинска институция.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване