09/17/15 07:52
(http://www.klassa.bg/)

Учени откриха нов начин за изследване на дълбините на мозъка

 Лекарите разширяват познанията си за тялото, всеки път когато открият нов начин да го виждат - било то с рентгенови лъчи или с ядрено-магнитен резонанс, пишеPopular Science
От години изследователите се опитват да намерят метод, който да им позволи да наблюдават вътрешността на мозъка, за да разберат как различните структури функционират заедно. Сега екип от японски учени е разработил метод, който може да помогне да се намерят отговори на въпроси, свързани със заболявания като Алцхаймер. Новата техника е описана в журнала Nature Neuroscience. “Рентгеновото зрение на Супермен е филмова фантазия, но нашият метод, наречен ScaleS, е реален и практичен начин да се вижда през тъканта на мозъка и тялото”, казва Атсуши Мияуаки, един от авторите на проекта. 
При изследването на тялото тъканите често се обработват, за да се вижда как функционират системите. Специални химикали правят кожата и външните тъкани невидими и оцветяват структурите, които са обект на интерес. Тези химични вещества обаче може да увредят деликатните структури. 
ScaleS използва два химикала - сорбитол - висш алкохол със сладък вкус, който се съдържа в плодовете, и урея - краен продукт при обмяната на вещества, отделящ се с урината. Мозък, потопен в този разтвор става прозрачен, но за разлика от други химикали, тези два не правят тъканта пореста и от нея могат да се изрязват проби с дебелина няколко микрона, за да се изследват с микроскоп. Потопените в разтвора ScaleS мостри са в състояние да се запазят най-малко една година. 
Учените са тествали техниката върху мишки с Алцхаймер. Екипът е успял да “освети” известните бета-амилоидни плаки, които се образуват при заболяването и ги е сканирал, за да направи триизмерни модели. Изследователите са обработили с разтвора и тъкан от мозъка на човек с Алцхаймер и са установили, че плаката се събира близо до микроглиалните клетки, които осъществяват имунната защита на невроните, но само в ранните фази на болестта.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване