09/17/15 07:38
(http://www.klassa.bg/)

Франция планира въздушни удари по джихадистите

 Франция планира да нанесе през следващите няколко седмици въздушни удари по бойци на Ислямска държава (ИД) в Сирия, за да се ограничи все по-голямото им присъствие в тази страна, заяви днес френският министър на отбраната Жан-Ив льо Дриан, цитиран от Ройтерс.

 

Франция досега участваше в кампанията за нанасяне на въздушни удари по джихадистите в Ирак, но преди седмица започна да извършва разузнавателни полети над Сирия, за да събира информация за позициите на “Ислямска държава”.

 

Запитан в интервю за радио “Франс ентер” кога Франция ще започне да нанася въздушни удари в Сирия, министърът отговори “през идните седмици” и добави, че по стратегически причини не иска да съобщава подробности.

 

Положението е различно от миналата година. Блокирана в Ирак, Ислямска държава предприе офанзива в Сирия. Ситуацията е много сериозна, изтъкна френският министър на отбраната.

 

Льо Дриан каза, че това е причина и за промяната във френската позиция за въздушните удари. На сирийска територия се обучават екстремисти с мисия да извършват нападения не в Сирия, а в Европа, и по-специално Франция, отбеляза той.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване