09/17/15 02:27
(http://pik.bg)

ЦИК и СЕМ подписват споразумение, НПО-та застават срещу езика на омразата

ЦИК и СЕМ подписват споразумение, НПО-та застават срещу езика на омразата

Споразумение между Централната избирателна комисия и Съвета за електронни медии ще бъде подписано в четвъртък.
Споразумението определя принципите и параметрите на специализирания мониторинг, който СЕМ ще осъществи върху дейността на доставчиците на медийни услуги по време на предизборната кампания за произвеждане на изборите за общински съветници и за кметове и кампанията за произвеждане на национален референдум.
Споразумението ще бъде подписано на 17 септември от председателя на ЦИК Ивилина Алексиева и председателя на СЕМ доц. Георги Лозанов.
Междувременно дванайсет медийни и други неправителствени организации започват инициатива за подписване от политическите сили и медиите на Споразумение за неизползване на враждебна и дискриминационна реч в хода на официалната кампания за местни избори 2015 г.
Инициативата цели елиминиране или поне значително ограничаване на употребата на враждебна реч в хода на провеждане на предизборната кампания 2015.; Осъществяване на превенция на етнизирането на кампанията: много лесно конфликтите се възпламеняват от неуместния език, използван от политици и медии.; Засилване на медийната саморегулация по отношение на враждебната и дискриминационна реч, както и на отговорността на политиците за речта, използвана в хода на кампанията.; Провеждане на мониторинг върху употребите на език на омразата в медиите и в речта на политиците по време на официалната кампания.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване