09/18/15 19:06
(http://www.dnevnik.bg/)

Бежанците от Одрин тръгнаха към Гърция (обновена)


Около 1000 сирийски бежанци, които прекараха последните 4 дни в палаткови лагери до магистралата в Одрин и на градската автогара, тръгнаха към турско-гръцката граница. Те нямат разрешение да навлязат в пограничната зона и бяха спряни в покрайнините на града от въоръжена полиция и жандармерия, която не ги допускаше да продължат похода си към границата, съобщи за "Дневник" Мурат Саваш, главен редактор на местния вестник "Сабах".

Десетки бежанци пък стигнаха до границата при Капъкуле–Капитан Андреево, но също бяха спрени от органите на реда.

Магистралата Одрин-Истанбул е затворена от сутринта, когато няколко десетки бежанци се събраха на платното за петъчна молитва. На нея присъстваше и областния управител на Одрин Дурсун Али Шахин, който в четвъртък ги предупреди да напуснат района до края на седмицата, защото в противен случай ще се наложи да бъдат изведени насилствено.

След молитвата той отново увери бежанците, че ще могат да изпратят свои представтели на среща с премиера Ахмед Давутоглу в Анкара. Разговорите бяха насрочени за 15.00 часа днес, но в крайна сметка бяха отложени, заради ангажименти на приера с подготовката на изборите. Това е второ подред отлагане на срещата, която трябваше да се състои на 17 септември.

Вероятно това е провокирало мигрантите, събрали се във Фейсбук групата "Crossing no more", да поемат към първоначалната си цел – гръцко-турската граница, намираща се на 17 километра от Одрин. Те имат две основни искания – към Турция настояването е да ги допуснат до гръцката граница, а към европейските лидери – да намерят решение на проблема по хуманен начин, като осигурят легални маршрути за търсещите закрила.

Представители на бежанците заявиха пред "Дневник" в четвъртък, че няма да се опитат да преминат границата нелегално и протестът им ще остане мирен. Бежанците от третия лагер, разположен пред една от джамиите в центъра на града, засега не са се насочили към границата.  

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване